AKTUELNO

Nemački milijarder koji je pre šest godina nestao pod misterioznim okolnostima ispod švajcarskog vrha Materhorn, navodno živi sa ljubavnicom u Moskvi, tvrdi istraga.

Nemačko-američki tajkun Karl-Erivan Haub, tada 58, trenirao je za skijašku trku kada je nestao u aprilu 2018. u Švajcarskoj.

Biznismen milijarder je poslednji put viđen kako se penje na planinu u liftu jednog jutra sam - nešto što je njegov trener rekao da je čudno za čoveka koji je obično bio veoma svestan bezbednosti i dobro pripremljen - i nikada se nije vratio u svoj hotel.

Vlasti su pokrenule šestodnevnu potragu u kojoj su pet helikoptera i timovi alpinističkih spasilaca preplavili područje, ali njegovo telo nikada nije pronađeno.

Hauba, bivšeg generalnog direktora i suvlasnika nemačkog supermarketa i maloprodajnog giganta Tengelman Grup - sud u Kelnu proglasio je mrtvim tri godine kasnije, a za sobom je ostavio ženu, dvoje dece i kompaniju od oko 75.000 zaposlenih.

Njegov mlađi brat Kristijan se zakleo u sudnici 2021. da nema naznaka da je alpinista, čije je bogatstvo procenjeno na 5,2 milijarde funti, ostao živ.

Ali sada velika istraga koju vodi nemačka televizija RTL tvrdi da je identifikovala Hauba u Moskvi - i veruje da je tajkun tamo sa mnogo mlađom ljubavnicom po imenu Veronika Ermilova. Brat nestalog Kristijan je sada pod istragom tužilaštva u Kelnu zbog sumnje da je davao lažne izjave pod zakletvom, preneo je RTL.

Kristijan je preuzeo kontrolu nad Tengelman grupom nakon nestanka njegovog brata i tvrdio je da je angažovao službu bezbednosti da istraži 'glasine' da je još uvek živ.

Foto: Tanjug AP/ROLAND WEIHRAUCH

Njegov advokat Mark Binc rekao je nemačkom listu Die Zeit da "naravno da nema ništa od optužbe".

Haub, koji bi sada imao 64 godine, navodno je nazvao Veronik telefon 13 puta u tri dana pre nego što je nestao 2018. godine, prema istrazi RTL-a i medija Stern.

Pozivi su bili značajni - jedan je trajao više od sat vremena - što je dovelo do sumnje da je planirao da lažira svoju smrt uz pomoć Moskve i Veronike.

Istraga je pokazala da je Veronika (44) vodila "neupadljivu" agenciju za događaje u Sankt Peterburgu, koja je organizovala izlete na skijanje, planinarenje i penjanje za entuzijaste na otvorenom, ali se ona takođe sumnjiči da je povezana sa ruskom službom bezbednosti FSB.

Ona je sada navedena na LinkedIn-u kao direktor marketinga u kompaniji za putovanja.

Tengelmanova istraga je kasnije otkrila da je Haubov život bio blisko isprepleten sa zagonetnom Veronikom, za koju se veruje da je dvadesetak godina mlađa od Hauba i koja je opisana kao „vitka, atletska žena smeđe kose do ramena, tamnih očiju i otvorenog osmeha ''.

Istražitelji su sugerisali da bi ona „možda mogla da radi za rusku domaću tajnu službu FSB“, ali su istakli da se to „ne može dokazati“.

- Međutim, ono što se može dokazati je da je ona uvek na istim mestima u isto vreme kao i Karl-Erivan Haub - navodi se u izveštaju.

- U julu 2008. oboje su bili u Moskvi i Sočiju za nekoliko dana... U maju 2009. obojica su putovala istim noćnim vozom iz Moskve za Sankt Peterburg, u odvojenim kupeima. Putovanja su rezervisana u isto vreme i od iste osobe. I ono što je još čudno: Veronika je došla u Moskvu dan ranije samo da bi se vratila vozom kući.

- Dalja preklapanja kratkih putovanja Hauba i Veronike mogu se naći za boravke u Omsku (2010), Sočiju (2011), Bakuu (2014) i Moskvi (2015, 2017). Nije jasno zašto je došlo do ovih navodnih sastanaka. Ne zvuči kao ljubavni odmor - navodi se u izveštaju.

Novinarka RTL-a Liv fon Botičer spekulisala je da je Haubov nestanak u Švajcarskoj i navodna pojavljivanja u Rusiji možda rezultat sumnjivih poslovnih odnosa.

- Poznato je da je Haub poslovao sa sumnjivim ljudima u ruskoj ekonomiji - tvrdi ona.

Osim što je nazvao Veroniku, Haub je takođe nazvao ruskog bankara Andreja Suzdaljceva u Rusiji i Ženevi neposredno pre njegove navodne smrti, tvrde u istrazi RTL-a i Sterna.

Još jedan od Haubovih ruskih poslovnih partnera bio je ozloglašeni prevarant Sergej Grišin - poznat kao 'Oligarh sa licem sa ožiljkom'.

Grišin je dospeo na naslovne strane u Velikoj Britaniji i SAD nakon što je 2020. prodao svoju kuću od 14,7 miliona dolara u Montesitu u Kaliforniji nikom drugom do princu Hariju i Megan Markl.

Njegov nadimak "Lice sa ožiljkom" potiče od njegovog vlasništva nad drugom kalifornijskom vilom u kojoj je snimljen istoimeni film Al Paćino iz 1983. godine.

Izveštava se da je Grišin umro od duge bolesti prošle godine, iako nema dokaza o njegovoj sahrani.

Novinar RTL-a takođe je spekulisao u intervjuu za "Velt" da je Haub možda zaista radio za Ruse.

- Mogao je da radi kao neka vrsta uticajnog agenta za Rusiju u Nemačkoj... Ne radi se o agentu kao što je Džejms Bond, već o uticaju na politiku i ekonomiju. Njegov nestanak je došao)u vreme kada je Tengelman bio prilično loš... i širio se u Rusiju. Sigurna sam da to nije bila nesreća na skijanju, već namešteno bekstvo - rekli su novinari.

Tačan metod koji je Haub koristio da bi izveo svoje navodno bekstvo nije poznat.

Neki veruju da je skijao kroz Alpe i spustio se u Italiju, ali nema traga gde se nalazio nakon što je krenuo na solo turneju skijanja u aprilu 2018.