AKTUELNO

Pokušavajući da smanji popularnost krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) na izborima ove godine, nemačka Vlada je obećala danas da će se angažovati na smanjenju rastuće stope kriminaliteta, posebno na problemu porasta broja osumnjičenih stranaca koji borave u Nemačkoj.

Predstavljajući podatke za prošlu godinu koji pokazuju porast ukupnog kriminaliteta za 5,5 odsto i povećanje broja osumnjičenih stranaca za 13,5 odsto, nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je rekla da se u Nemačkoj mora poboljšati proces integracije i ubrzati procedure deportacije, prenosi Rojrers.

- Strani prestupnici moraju mnogo brže da napuste Nemačku. Stroga pravila o deportaciji koja smo kreirali sada moraju da se primenjuju. Oni koji se ne pridržavaju pravila moraju da napuste našu zemlju - rekla je Fezerova i istakla da ima nultu toleranciju za nasilne zločine čiji se broj povećao tokom prošle godine za 8,6 odsto.

Ričard Grupner iz AfD u Bavarskoj rekao je da je se ne može prikrivati ono na šta je AfD već godinama upozoravao jer su novi statistički podaci pokrenuli debatu o zločinima koje čine stranci.

Većina anketa stavlja AfD na drugo mesto na nacionalnom nivou i pozicionira je kao prvu političku stranku u tri savezne države na istoku Nemačke u kojima se izbori održavaju u septembru.