AKTUELNO

Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale potresao je u petak ujutro po lokalnom vremenu grad Njujork i okolinu, javlja Si-Bi-Es.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini Libana u Nju Džersiju, oko 65 kilometara zapadno od Njujorka, saopštio je tamošnji Geološki zavod.

Zemljotres se osetio od Filadelfije i Nju Džersija do Njujorka, Konektikata i okruga Vestčester.

Za sada nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

"Potres se osetio širom Njujorka"

Guverner države Njujork Keti Hočul rekla je da se potres osetio širom Njujorka.

- Moj tim procenjuje posledice i eventualnu štetu koja je nastala i o svemu ćemo obavestiti javnost u toku dana - napisala je ona na društvenim mrežama.

Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi u Njujorku, Njuark Liberti u Nju Džersiju i Turgud Maršal u Baltimoru obustavili su poletanje jer se ispituju moguće štete na pistama.

Kancelarija gradonačelnika Njujorka saopštila je da nema neposrednih izveštaja o šteti u gradu ili sistemu metroa, ali su ekipe i dalje na terenu.

Zemljotres je zabeležio i Evro-mediteranski seizmološki centar:

Stanovnici pogođene oblasti ostavljaju svoja svedočenja na veb stranici EMSC-a:

"Bilo je veoma glasno. Istrčao sam iz kancelarije jer sam se plašio da bi se zgrada mogla srušiti ako bude gore".

"Oštećenja nije bilo, ali su svi ljudi u kući bili na drugom spratu i cela kuća se tresla, a nekoliko stvari je palo sa polica".

"Probudila me je veoma jaka buka i moj krevet se tresao".

"Kuća se tresla oko 10 sekundi".

"Cela kuća mi se tresla"

"Cela mi se kuća tresla. Mislio sam da će eksplodirati. Na sreću, nije bilo štete, ali je sila bila veoma intenzivna i šokantna. Nadam se da neće biti gore!"

"U Bridžvoteru blizu Baund Bruka, cela mi se kuća tresla, knjige su padale sa polica za knjige, mašina za pranje i sušenje veša dole su se kretala napred-nazad. Morao sam da se držim da bih održao ravnotežu. Trajalo je, pretpostavljam, 30 sekundi".

"Pristojno drhtanje, ali je trajalo samo nekoliko sekundi intenzivno, a zatim se nastavilo sa manje drmanja oko 10-15 sekundi. Ništa nije palo, ali mislim da bi bilo malo jače".

Autor: