AKTUELNO

Finsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da će granica te zemlje sa Rusijom biti zatvorena do daljeg.

"Nismo videli ništa što bi nas navelo na zaključak da se situacija promenila. Osim toga, proleće će pružiti šansu da se izvrši veći pritisak na Finsku. Postoje stotine, a moguće i hiljade ljudi u blizini finske granice na ruskoj strani koje bi mogle da budu instrumentalizovane protiv Finske", navela je finska ministarka Mari Rantanen u saopštenju.

Odluka o zatvaranju granice obuhvata i granične prelaze u tri luke za male čamce, koji će biti zatvoreni od sredine aprila, prenosi finski javni servis YLE.

"Zatvaranjem graničnih prelaza za pomorski saobraćaj, vlada se priprema za mogućnost da se instrumentalizovana migracija proširi na pomorski saobraćaj kako proleće odmiče", navodi se u saopštenju finskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodaje se da bi to bilo opasno za ljude koji žele da uđu u Finsku i opteretilo bi pomorske potrage i akcije spasavanja.

Finska je svoju istočnu granicu zatvorila u decembru prošle godine kada su tamošnje vlasti optužile Rusiju da orkestrira protok tražilaca azila iz trećih zemalja preko granice kao sredstvo hibridnog uticaja.

Početkom godine, odluka o zatvaranju produžena je do 14. aprila.

YLE piše da finska vlada planira i da uskoro zatraži od parlamenta i uvođenje strožeg zakona o granicama koji bi omogućio da migranti za koje se smatra da nemaju osnova da traže azil odmah budu vraćeni u Rusiju.

Nacrt zakona naišao je na kritike zbog kršenja međunarodnih sporazuma o granici.