AKTUELNO

Policija je prethodno saopštila da je motiv za napad bilo vršnjačko nasilje koje je dečak trpeo. U školu gde je pucao prebačen je pre manje od tri meseca

Dečak (12), koji se sumnjiči da je u utorak u jednoj školi u Finskoj ubio jedno dete, a dvoje teško ranio, priznao je zločin prilikom saslušanja i svestan je krivičnog dela koje je počinio, potvrđeno je iz policije.

Osumnjičeni dečak, koji je u nadležnosti socijalnih radnika jer po zakonu ne može krivično da odgovara, ponašao se "pristojno" tokom saslušanja, a utvrđeno je i da je pretio đacima jedne osnovne škole u Helsinkiju dok je bežao nakon prve pucnjave.

Policija je prethodno saopštila da je motiv za napad bilo vršnjačko nasilje koje je dečak trpeo. U školu gde je pucao prebačen je pre manje od tri meseca.

"Tokom saslušanja dečak je bio saradljiv do određene granice", rekao je Marko Sarka, inspektor koji vodi istragu.

Inspektor navodi da je dečak razumeo za šta se tereti.

"Mora da je razumeo koje su posledice za ovo delo i šta može da se dogodi ako ovo uradi", naveo je Sarka.

Podsetimo, osumnjičeni je učenik 6. razreda škole u Viertoli. U utorak ujutru je ušetao u školu i upucao troje đaka. Dečak (12) ostao je na mestu mrtav, dok su dve devojčice sa teškim telesnim povredama prebačene u bolnicu.

Policija je poziv o pucnjavi dobila u 9.08 sati i prema rečima svedoka, u roku od nekoliko minuta su bili na licu mesta.

Prema nezvaničnim saznanjima, dečak je oružje uzeo od bliskog rođaka. U pitanju je revolver. U ovom trenutku još nije jasno koliko je hitaca dečak tačno ispalio, kao ni da li je žrtve odabrao ili je nasumično pucao.

Takođe, nije saopšteno ni da li je kod dečaka pronađena municija prilikom hapšenja.

Autor: