AKTUELNO

Indijska mornarica saopštila je da je oslobodila 23 člana posade iranskog ribarskog broda koji su zauzeli naoružani pirati blizu obale Somalije.

Brod ''Al-Kambar 786'' nalazio se jugozapadno od jemenskog ostrva Sokotra, u Arapskom moru, kada je u četvrtak prijavljeno da se na njega ukrcalo devet pirata, navodi mornarica.

Dodato je da su iranski brod presrela dva plovila indijske mornarica, što je dovelo do' 'preko 12 sati intenzivne taktike prinude" prisiljavajući pirate da se predaju, nakon čega su pirati odvedeni u Indiju prema zakonu te zemlje protiv piraterije na otvorenom moru, prenosi Rojters.

U saopštenju je dodato da je posada iranskog broda, koju čine 23 državljana Pakistana, bezbedna i da je prošla medicinske preglede pre nego što je nastavila sa radom.

Kako navodi britanska agencija, pirati koriste fokus zapadnih sila na napade koje vrše jemenski Huti, a pokušali su da izvrše više od 20 otmica od novembra, što je dovelo do porasta cena osiguranja i doprinelo krizi s kojom se suočavaju svetske brodarske kompanije.