AKTUELNO

Optuženi za teroristički napad na koncertnu dvoranu u Moskvi navodno su tokom ispitivanja priznali da su nakon masakra krenuli u Kijev po obećanu nagradu.

Istražni komitet objavio je na svom kanalu na Telegramu i da su teroristi sve vreme sledili uputstva koordinatora napada.
Optuženi su prema navodima istražnog komiteta na ispitivanju rekli i da je njihove radnje i u fazi pripreme i nakon napada na koncertnu dvoranu koordinirao "određeni čovek" putem glasovnih poruka na Telegramu.
Teroristi su uhapšeni nekoliko sati nakon napada dok su navodno bežali ka Ukrajini dok su u međuvremenu privedena još petorica muškaraca koji su osumnjičeni da su im pomagali da počine masakr.

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je da su ubijene najmanje 144 osobe.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naveo da su teroristički napad izveli radikalni islamisti i da će snage bezbednosti morati da otkriju ko stoji iza njih. Direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov naglasio je da prvo svedočenje uhapšenih potvrđuje ukrajinski trag, a ruske obaveštajne službe veruju da iza napada stoje još SAD i Velika Britanija.

Odgovornost za maskar u međuvremenu je preuzela Islamska država.

- Identifikacija predstavnika ukrajinskih specijalnih službi umešanih u organizovanje i finansiranje terorističkog napada se nastavlja - dodao je istražni komitet.

Grupe od četvorice terorista, podsetimo, upala je 22. marta oko 20 sati u koncertnu dvoranu Korkus na severozapadu Moskve. Teroristi su pucali u posetioce iz neposredne blizine i podmetnule vatru na više mesta.

- Teroristi su se nakon zločina automobilom odvezli ka rusko-ukrajinskoj granici koju su planirali da pređu i stignu u Kijev da dobiju obećanu nagradu - saopštio je istražni komitet.