AKTUELNO

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin naredio je danas policijskim načelnicima da za vreme Vaskrsa rasporede snage bezbednosti ispred svih katoličkih i protestantskih crkava.

Darmanin je u SMS poruci policijskim načelnicima napisao da "vrlo visok" nivo terorističke pretnje i "nastavak napetosti" na međunarodnoj sceni, a posebno sa ratom u Gazi i napadom u Moskvi, "nalaže izuzetnu budnost" tokom praznika.

"Pojačane snage ispred svake crkve ili hrama"

Takođe je dodao da je nužno uspostaviti "vizuelnu kontrolu ljudi koji ulaze u verske objekte kako bi se otkrile sumnjive osobe" te da "posebnu pažnju treba posvetiti "vozilima stacioniranim uz blizini velikih okupljanja".

Darmanin je istakao da su pojačane fizičke prisutnosti snaga reda ispred svake crkve ili (jevrejskog) hrama od petka do kraja nedelje.

Od početka godine u Francuskoj dogodila su se dva napada. Nacionalno tužilaštvo za terorizam je objavilo da se u jednom od tih napada radilo o "džihadističkoj ideologiji" usmerenoj protiv katoličke ustanove.

Vaskrs, koji slavi Hristovo vaskrsenje, je najveći hrišćanski praznik. Katolici i protestanti ga slave ovaj vikend, a pravoslavni vernici 5. maja.

Autor: