AKTUELNO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da predsednik Rusije Vladimir Putin i, kako je naveo, "drugi ološi" pokušavaju da "okrive nekog drugog" za teroristički napad u koncertnoj dvorani "Krokus siti" u Moskvi.

- Za ono što se juče desilo u Moskvi, očigledno, i Putin i drugi ološ samo pokušavaju da okrive nekog drugog. Uvek imaju iste metode. To se već dogodilo. I bilo je kuća u vazduhu, pucnjava i eksplozija. I uvek okrivljuju druge - rekao je Zelenski u video-obraćanju objavljenom na društvenim mrežama.

Dodao je da je sve "potpuno predvidljivo" i da je Putin ćutao jedan dan, "razmišljajući kako bi mogao da uvuče Ukrajinu u ovo".

- Stotine hiljada Rusa koji trenutno ubijaju na tlu Ukrajine sigurno bi bili dovoljni da zaustave teroriste. A ako su Rusi spremni da ćutke ginu u "krokusima" i ne postavljaju nikakva pitanja svojim specijalnim službama, onda će Putin pokušati da preokrene više od jedne ovakve situacije u svoju ličnu korist - poručio je ukrajinski predsednik.

"Teroristi uvek moraju da izgube"

Kako je dalje naglasio "teroristi uvek moraju da izgube", ali i da za sve pokušavaju da okrive Ukrajinu.

- Došli su u Ukrajinu, pale naše gradove – i pokušavaju da okrive Ukrajinu. Oni muče i siluju naš narod – i oni su krivi. Oterali su stotine hiljada svojih terorista ovde, na ukrajinsku zemlju, bore se protiv nas i nije ih briga šta se dešava u njihovoj zemlji. Sve se to dogodilo juče, a ovaj bezvredni Putin, umesto da se obračuna sa svojim građanima Rusije, obrati im se, ćutao je jedan dan – razmišljajući kako da ovo dovede u Ukrajinu. Sve je potpuno predvidljivo - naveo je ukrajinski predsednik.

Zelenski se u svom obraćanju zahvalio svima koji se bore protiv terorizma.

- Teroristi uvek moraju da izgube. Hvala svakome ko istinski brani život. Hvala svim našim ljudima koji se bore protiv terorizma. Imamo ceo svet iza nas kako bismo se zaštitili od onih koji ljude smatraju potrošnom robom - rekao je predsednik Ukrajine.

U jučerašnjem terorističkom napadu na tržni centar "Krokus siti" u Moskvi, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, ubijene su 133 osobe, a više od 140 je povređeno.