AKTUELNO

Manje od dva meseca nakon što je Bakingemska palata potvrdila da je kralju Čarlsu III dijagnostikovan rak, izvori otkrivaju da se kralj bori sa rakom pankreasa i da mu je ostalo još dve godine života!

Dok je kraljevska porodica tajila detalje o specifičnostima Čarlsove bolesti, uključujući i vrstu raka koji ima, izvor ekskluzivno potvrđuje da je poznato da je kraljeva dijagnoza javna tajna među kraljevskim osobljem.

"Mnogi dvorjani veruju da je Čarlsov rak gori nego što oni to prikazuju", dodaje drugi insajder.

"Čak i pre dijagnoze, bilo je zabrinutosti za njegovo zdravlje."

Bakingemska palata je 5. februara potvrdila da je Čarlsu (75) dijagnostikovan neodređeni oblik raka. Dijagnozu je dobio nakon benigne operacije uvećane prostate 26. januara.

"Njegovo veličanstvo je danas započelo raspored redovnih tretmana, tokom kojih su mu lekari savetovali da odloži javne dužnosti", navodi se u saopštenju palate.

Foto: Tanjug AP/PA via AP

"Tokom ovog perioda, Njegovo Veličanstvo će nastaviti da obavlja državne poslove i zvaničnu papirologiju kao i obično.

Monarh je od tada prisustvovao na nekoliko javnih angažmana.

"Čarls ide u korak sa nekim pojavljivanjima, ne samo da bi uništio divlje teorije zavere i lažne izveštaje o njegovoj smrti, već i da bi pokazao ljudima da i dalje može da obavlja svoje dužnosti kao kralj", kaže drugi izvor, dodajući da se Čarls "pridržava uputstva lekara i voljan da pokuša bilo koji tretman kako bi mu produžio život barem za nekoliko godina."

Čarls je postao kralj nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, u septembru 2022. On je formalno prihvatio kraljevsku titulu na krunisanju u maju 2023.

"Tragedija je što Čarls neće moći da prati majčine stope i ostavi trajno nasleđe kao što je to ona uradila", priznaje prvi insajder.

Usred kraljeve borbe protiv raka, njegova supruga, kraljica Kamila, njegova sestra, princeza Ane, i njegov najstariji sin, princ Vilijam, uskočili su da pomognu i prisustvuju angažmanima koje je morao da propusti.

Foto: TANJUG AP/LEON NEAL;KIN CHEUNG

"Njegovi pomoćnici mogu reći da je Čarls i dalje zabrinut za svoje nasleđe", kaže drugi insajder, dodajući da je glava kraljevske porodice "sklona da se brine" razmišljajući o tome da li je Vilijam, 41, koji je sledeći u redu za tron, spreman da preuzme njegovo mesto kralja.

U međuvremenu, porodica je i dalje optimistična u pogledu Čarlsovog stanja pred očima javnosti.

"Bio je veoma razočaran što nije mogao da dođe".

Palata nedeljama nije davala zvanične informacije o Čarlsovom zdravlju, ali je opovrgla izveštaje da je preminuo u ponedeljak, 18. marta. "Srećni smo što možemo da potvrdimo da Kralj nastavlja sa zvaničnim privatnim poslom", saopšteno je iz Bakingemske palate.