AKTUELNO

Izbori su trajali tri dana.

Rusija bira predsednika, a građani su od petka izlazili na birališta. Stigli su i prvi rezultati koji govore da je Vladimir Putin ubedljivi pobednik izbora.

Pored Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

Foto: Tanjug AP/Dmitri Lovetsky

Podsetimo, trodnevno glasanje poremetili su napadi ukrajinskih snaga i upadi antiputinovskih grupa na rusku teritoriju, a rano jutros dron je udario u rafineriju u Slavjansku i izazvao požar. U napadu dronom na Belgorod u subotu poginulo je dvoje ljudi.

Tokom dana zabeleženi su i mirni protesti na biračkim mestima širom Rusije, a policija je privela više od 50 ljudi.

Foto: Tanjug AP/Dmitri Lovetsky

U Moskvi je danas u podne organizovan protestni skup pod nazivom ''Podne protiv Putina'', čija je svrha da mobiliše opoziciono nastrojene birače da u što većem broju glasaju trećeg dana predsedničkih izbora u Rusiji.

Predstavnici opozicije su na biračkim mestima širom Rusije uništavali svoje glasačke listiće, glasali za jednog od tri preostala kandidata - Leonida Sluckog, Nikolaja Haritonova i Vladislava Davankova, ili na listiću pisali ime preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Foto: Tanjug AP/Dmitri Lovetsky

U okviru protesta, u Berlinu je protestni skup organizovala i supruga Navaljnog, Julija Navaljnaja, kojoj su okupljeni Rusi aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Autor: