AKTUELNO

Francuska ne mora da razmesti svoju vojsku na ukrajinskoj teritoriji, pošto Ukrajina nije članica NATO, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski!

- Dokle god Ukrajina stoji, francuska vojska može da ostane na francuskoj teritoriji. Vaša deca neće umirati u Ukrajini. Ukoliko Rusija uđe u sukob sa nekom članicom alijanse, vaša deca bi mogla biti poslata tamo, ali to će biti druga priča - rekao je Zelenski za francusku televiziju.

Makronova izjava izazvala je buru, sada još jedna država kaže isto: "Nije nezamislivo prisustvo NATO snaga u Ukrajini"

On je takođe istakao da "ne vidi ništa loše" u tome da se šalje vojno i tehničko osoblje da obučava Ukrajince i da proizvodi oružje na ukrajinskoj teritoriji. Zelenski je podsetio da je Ukrajina "suočena sa poteškoćama zbog nedostatka granata, vazdušne blokade, ruskih dalekometnih projektila i velike zbijenosti ruskih dronova".

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je 26. februara da su zapadni lideri tokom sastanka u Parizu tog dana razgovarali o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu, ali je naglasio da nije postignut konsenzus u vezi s tim pitanjem.

Međutim, Makron je dodao da "nijedna opcija nije isključena".

Pojedine članice EU, uključujući Poljsku i Nemačku, odmah su odbacile mogućnost slanja vojske u Ukrajinu.