AKTUELNO

Advokat je istakao da osumnjičeni za zločin poriču da su silovali devojčicu. Međutim, kako navodi, postoje drugi dokazi koji potkrepljuju tvrdnje deteta!

Saša Flac, advokat koji zastupa devojčicu (12) koju je u Beču navodno mesecima silovala grupa mladića, među kojima ima i Srba, otkrio je u kakvom je psihičkom stanju devojčica.

"Devojčica je dobro, s obzirom na okolnosti. Veoma je hrabra i pokušava da se nosi sa situacijom. U suštini, radi ono što rade deca koja prožive nasilje, potiskuje to", rekao je advokat za austrijske medije.

On je rekao da devojčica ima "rupe u sećanju".

"Sada je na nama da prođemo sve, da joj pomognemo da se priseti svega. Mora da izađe na površinu to što potiskuje, jer to je ono što će nam trebati tokom krivičnog postupka", rekao je advokat.

Advokat je istakao da osumnjičeni za zločin poriču da su silovali devojčicu. Međutim, kako navodi, postoje drugi dokazi koji potkrepljuju tvrdnje deteta.

"Sada je na nama da joj pomognemo da se seti svega, do najsitnijeg mogućeg detalja. Ona je bila u krugu pakla", rekao je advokat.

"Bio je prvi napad, koji je očigledno bio silovanje. Ona je opisala nasilje koje je tada primenjeno i tada je dete upalo u taj začarani zao krug, gde su je osumnjičeni primoravali da nastavi to da radi, govoreći da će objaviti snimke i da će reći njenim roditeljima", rekao je advokat.

On je rekao i da se napad dogodio u hotelskoj sobi.

"Tamo je sedelo dete okruženo sa 13 muškaraca koji neće da je puste da izađe. Dete je ispitano o napadima, ali o tom iz hotela nije još razgovarano do detalja", rekao je Flac.

Advokat je istakao da iskaz mora ponovo da se uzme jer je tužiocu potreban jasan iskaz kako bi bila podignuta optužnica. Prema njegovim rečima, svi koji su se zatekli u hotelskoj sobi treba da odgovaraju za silovanje, te da je devojčica bila podvrgnuta posebnom ponižavanju.

On je rekao da je devojčica zbrinuta i da bi on voleo da je pripremi za proces najbolje moguće.

Austrijski mediji podsećaju da niko od osumnjičenih nije trenutno u pritvoru.

"Pritvor do suđenja je veoma redak kada su osumnjičeni maloletni, zato su oni na slobodi", rekao je advokat i dodao da su dvojica osumnjičenih mlađi od 14 godina te da oni neće ni moći da snose odgovornost.

Podsetimo, austrijska policija saopštila je početkom marta da je pokrenula istragu protiv 17 ljudi, mahom maloletnika, od kojih su neki državljani Srbije, zbog sumnje u seksualno zlostavljanje 12-godišnje devojčice tokom nekoliko meseci.

Dvanaestoro osumnjičenih su maloletnici stariji od 14 godina, jedna osoba ima 19 godina, dvoje su mlađi od 14 godina i nisu krivično odgovorni u Austriji, dok je identitet još dvoje osumnjičenih nepoznat, rekao je Florijan Finda, zvaničnik austrijske policije.

Među osumnjičenima da su državljani Austrije, Turske, Sirije, Italije, Bugarske i Srbije.

Sumnja se da se zlostavljanje događalo u periodu od februara do juna 2023. godine u garažama, stanovima osumnjičenih i na drugim lokacijama u Beču, kao i da je u jednom slučaju korišćeno nasilje, a da je u ostalim žrtva verbalno bila primorana na seksualni odnos, rekli su istražitelji.