AKTUELNO

Osmoro dece i jedna žena umrli su nakon što su jeli meso morske kornjače u arhipelagu Zanzibar.

Vlasti su saopštile da je 78 ljudi hospitalizovano nakon što su jeli obrok na ostrvu Pemba, koji se na Zanzibaru smatra delikatesom.

Jedenje kontaminiranih morskih kornjača može izazvati helonitoksim, retku vrstu trovanja hranom koja može biti smrtonosna. Ne postoji poznat antidot i pacijentima se može ponuditi samo pomoćno lečenje.

Infekcija i smrt nastupaju za samo nekoliko dana

Hadži Bakari, medicinski službenik okruga Mkoani, rekao je da laboratorijski testovi pokazuju da su svi zaraženi jeli meso kornjače u utorak.

On je dodao da je odrasla osoba koja je umrla u petak majka jednog od dece koja su umrla ranije ove nedelje.

Vlasti Zanzibara, poluautonomnog regiona Tanzanije, poslale su na ostrvo tim za upravljanje katastrofama predvođen Hamzom Hasanom Džumom. On je pozvao ljude da izbegavaju konzumiranje životinja.

U novembru 2021, trogodišnje dete i šestoro drugih umrli su na Pembi nakon što su jeli meso kornjače, kada je još troje hospitalizovano.

Simptomi helonitoksima variraju, ali uključuju mučninu, povraćanje i ulceracije u grlu i ustima .U teškim slučajevima, pacijenti mogu biti pogođeni slabošću mišića, delimičnom paralizom i agitacijom, a neki padaju u komu.

Autor: