AKTUELNO

Stručnjaci u SAD kažu da bi novi eksperimentalni tretman poznat kao duboka stimulacija mozga (DBS) mogao da pomogne u borbi skoro tri miliona Amerikanaca sa depresijom kojima ne pomažu drugi tretmani.

Tretman je odobren za stanja kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, a mnogi lekari i pacijenti se nadaju da će uskoro postati dostupniji i za lečenje depresije.

Tretman se vrši tako što pacijent prima ciljane električne impulse, a veliki broj istraživanja pokazuje dobre rezultate tog lečenja.

Elektrode su povezane žicom sa uređajem postavljenim ispod kože u grudima pacijenta koji kontroliše količinu električne stimulacije i isporučuje konstantne niskonaponske impulse.

Lekari kažu da stimulacija pomaže jer neuroni komuniciraju pomoću električnih i hemijskih signala.

U normalnom mozgu, električna aktivnost neometano odjekuje u svim oblastima. Čini se da DBS "odlepljuje kolo", dozvoljavajući mozgu da radi ono što bi inače radio.

Neka kasnija istraživanja su pokazala da pacijenti sa depresijom osećaju stabilno, dugoročno olakšanje nakon terapije sa DBS. Ali neki lekari su skeptični, ukazujući na potencijalne komplikacije kao što su krvarenje, moždani udar ili infekcija nakon operacije.

Američka uprava za hranu i lekove (AFD) pristala je da ubrza svoj pregled zahteva kompanije Abot laboratorije da koristi svoje DBS uređaje za lečenje depresije.

Autor: