AKTUELNO

Nekadašnji američki predsednik i gotovo sigurno kandidat republikanaca na predsedničkim izborima Donald Tramp sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na Floridi!

Sastanak na Trampovom imanju Mar-a-Lago bio je treći zvanični susret dvojice političara. Orban je sat vremena razgovarao sa Trampom dok mađarski dodaje da je nakon razgovora usledila zajednička večera i koncert.

Orban je na svom profilu na društvenoj mreži X objavio fotografiju sa Trampom.

- Bilo je zadovoljstvo posetiti predsednika Donalda Trampa! Potrebni su nam svetski lideri koji su poštovani i koji nam mogu doneti mir. Donald Tramp je jedan od njih, vratite se i donesite nam mir, gospodine predsedniče - napisao je Orban.

Iz štaba Donalda Trampa saopšteno je da su dvojica poltičara razgovarala o širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i SAD, a među kojima su i značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije.

- Poseta je bila posvećena izgradnji odnosa američkih i mađarskih konzervativaca i koristima koje bi mogle da nastupe nakon izbora predsednika Trumpa u novembru - rekao je Orbanov saradnik Gladen Papin.

Mađarski premijer je inače jedan od retkih evropskih lidera koji je poželeo pobedu republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u novembru protiv demokrata Džo Bajdena.

Američki predsednik Džo Bajden žestoko je kritikovao sinoć Trampa zbog sastanka s Orbanom rekavši da mađarski premijer nastoji da uspostavi diktaturu.

- Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu? Sa Orbanom iz Mađarske koji je otvoreno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše i da želi diktaturu. Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne u kojoj je slabimo - rekao je Bajden.