AKTUELNO

Britanija je spremna da pozajmi Ukrajini svu zamrznutu imovinu ruske centralne banke u Velikoj Britaniji na osnovu toga što će Rusija biti primorana da plati reparacije Ukrajini na kraju rata, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron

Kameron je rekao da će se imovina koristiti kao garancija za isplatu reparacija, piše Gardijan.

Ovaj plan predstavlja radikalan korak u odnosu na predloge koji su razmatrani u Evropskoj uniji, gde se razmatrao samo pristup neočekivanim prihodima od sredstava ruske centralne banke, koja se nalazi pod kontrolom Zapada.

Foto: Tanjug AP/Efrem Lukatsky

Kameron je u utorak uveče izjavio svojim kolegama:

- Postoji mogućnost da se iskoristi nešto poput sindiciranog zajma ili obveznice koja efektivno koristi zamrznutu rusku imovinu kao garanciju da taj novac damo Ukrajincima znajući da ćemo ga nadoknaditi kada Rusija plati reparacije. To je možda bolji način da se to uradi. Mi težimo maksimalnom jedinstvu G7 i EU u vezi sa ovim, ali ako ne možemo da ga postignemo, mislim da ćemo morati da idemo dalje sa saveznicima koji žele da preduzmu ovu akciju.

Foto: Tanjug AP/alberto pezzali

Ova najava Britanije predstavljala bi značajan korak u pružanju podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskog napada.

U februaru Kremlj je upozorio Zapad da bi svaki pokušaj korišćenja zamrznute ruske imovine za prikupljanje sredstava za Ukrajinu bio nezakonit i da bi to dovelo do višegodišnjih parnica jer bi Rusija osporila svaku takvu akciju.

Rojters je ranije preneo pisanje Fajnenšel tajmsa koji je objavio da je G7 sačinio planove za korišćenje zamrznute ruske imovine da bi se kamata poslala kao pomoć Ukrajini.