AKTUELNO

Nakon hapšenja bivše teroristkinje RAF Danijele Klete, istražitelji nastavljaju potragu za još dvojicom bivših pripadnika grupe. Sada je bila još jedna policijska akcija.

Specijalne jedinice nemačke policije izvršile su veliku akciju u vezi s potragoimn za dvojicom bivših pripadnika nekadašnje terorističke organizacije Frakcija Crvene armije (RAF), poznate i kao Bader-Majnhof grupa.

Kako javlja RND, u operaciju na autoputu 5 južno od Darmštata, između ostalih, učestvovale su i specijalne snage, saopštila je portparolka Državne kriminalističke policije Donje Saksonije.

Nije bilo hapšenja i privođenja, a sa lica mesta odvučen je jedan kamper. Portparolka policije prvobitno nije dala nikakve detalje o vozilu.

Foto: Tanjug AP/Annette Riedl/dpa via AP

Prošlog ponedeljka, bivša teroristkinja RAF-a Danijela Klete uhapšena je u Berlinu. Ova 65-godišnjakinja se skrivala više od 30 godina, kao i druga dva člana RAF-a Ernst-Volker Štaub (69) i Burkhard Garveg (55).

Od hapšenja Kleteove bilo je nekoliko policijskih operacija s pokušajima hapšenja dvojice muškaraca.

Istražitelji sada pretpostavljaju da su Garvegu za petama.

Oni su pripadali takozvanoj trećoj generaciji bivše levičarske ekstremističke terorističke organizacije Frakcija Crvene armije.

RAF je decenijama bio oličenje terora i ubistava u Nemačkoj. Godine 1998. ova organizacija je proglasila da se raspustila.

Foto: Tanjug AP/Festim Beqiri/TV7News/dpa via AP

Tokom perioda aktivnog terora treće generacije ubijeni su tadašnji šef Deutsche Bank Alfred Herhauzen (1989) i šef Treuhanda Detlev Karsten Rohveder (1991).

Nalozi za njihovoo hapšenje izdati su zbog sumnje da su umešani u terorističke napade, ali i više razbojništava.

Kako se navodi, oni su između 1999. i 2016. opljačkali transportere novca i supermarkete u Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni-Vestfaliji. Optuženi su i za pokušaj ubistva jer je u jednoj od tih akcija došlo do pucnjave.