AKTUELNO

Rođeni na početku rata u Gazi, petomesečni blizanci poginuli su u izraelskom napadu na porodičnu kuću u Rafi na jugu Gaze kasno u subotu uveče.

Blizanci, devojčica Visam i dečak Naim Abu Anza, najmlađi su 14 članova iste porodice koja je stradala u izraelskom vazdušnom udaru na Rafu tokom noći. Još devet ih je nestalo u ruševinama, rekli su preživeli i lokalni zvaničnici.

Bebe su sahranjene u nedelju.

Majka blizanaca Ranija Abu Anza, koja je u napadu takođe izgubila supruga, držala je telo jedne od beba umotano u beli pokrov, milujući je po glavi na sahrani. Blizanci su bili među petoro dece stradalih u udaru na kuću u Rafi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Dr Marvan al Hams, direktor bolnice u koju su tela doneta, rekao je međutim da je među 14 ubijenih u kući Abu Anze bilo šestoro dece i četiri žene. Ranija je takođe izgubila sestru, nećaka, trudnu rođaku i druge članove porodice.

- Moje srce je nestalo – rekla je Ranija, koja je jedva predala telo jedne od beba da se sahrani.

- Ostavite je sa mnom – rekla je kroz suze.

Raniji je trebalo 10 godine i tri kruga vantelesne oplodnje da konačno zatrudni, a za samo nekoliko sekundi izgubila je svoje bebe. Dobila je blizance, svoju prvu decu, prošlog oktobra, nakon 11 godina braka.

- Spavali smo (kad je došlo do napada), nismo pucali, nismo se borili. Gde su oni pogrešili? Kako ću sada dalje da živim? – rekla je majka.

Ranija se probudila oko 10 uveče da podoji Naima i vratila se da spava sa njim u jednoj ruci a Visam u drugoj. Suprug je spavao pored njih. Eksplozija je usledila sat i po kasnije.

Kuća se srušila.

- Vrištala sam za svojom decom i mužem. Svi su bili mrtvi. Njihov otac ih je uzeo i ostavio me iza – rekla je Ranija u nedelju.

Njen rođak Faruk Abu Anza rekao je da je u kući bilo oko 35 ljudi, od kojih su neki bili izmešteni iz drugih oblasti. Rekao je da su svi bili civili, uglavnom deca, i da među njima nije bilo militanata.

Ranija i njen muž Visam, oboje starosti 29 godina, dobili su blizance nakon 10 godina pokušavanja 13. oktobra 2023, nedugo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Suprug je bio toliko srećan da je insistirao da se devojčica nazove po njemu, rekla je Ranija.

- Nisam mogla da ih se zasitim. Kunem se da nisam mogla da ih se zasitim – rekla je majka.