AKTUELNO

Nuklearne snage Rusije nalaze se u stanju pune borbene gotovosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Saveznoj skupštini zemlje.

- Strateške nuklearne snage su u stanju pune borbene gotovosti za garantovanu upotrebu - precizirao je on.

Hipersonični raketni sistem morskog baziranja „cirkon“ već je korišćen u borbi, ovaj sistem je u upotrebi, rekao je predsednik Rusije.

- Takođe je u borbi već korišćen hipersonični udarni sistem morskog baziranja ‘cirkon’, o kome se nije govorilo u obraćanju skupštini 2018. godine. Ali ovaj sistem je već u upotrebi - naglasio je Putin.

On je dodao da se tokom specijalne operacije efikasno koristi hipersonični sistem „kinžal“ za gađanje posebno važnih ciljeva.

On je dodao da su u aktivnoj vonoj službi hipersonični blokovi „avangard“ i laserski sistemi „peresvet“.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Završavaju se ispitivanja krstareće rakete „burevesnik“ i sistem „posejdon“, koji su potvrdili svoje jedinstvene karakteristike, rekao je predsednik.

Putin je istakao i da su rakete „sarmat“ isporučene trupama i Rusija će ih uskoro demonstrirati u oblastima gde se nalaze na borbenom dežurstvu.

Prema njegovim rečima, najnoviji ruski sistemi naoružanja potvrdili su svoje visoke, jedinstvene karakteristike.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije stekle su ogromno iskustvo, to se odnosi na saradnju svih vidova i rodova vojske, savremene taktike i operativnih veština. Stasala je i obučena čitava plejada talentovanih komandanata, koji brinu o ljudima, kompetentno izvršavaju svoje zadatke, koriste novu tehniku i uspešno rešavaju zadatke koji su im dodeljeni“, rekao je Putin.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Tvrdnje da se Rusija sprema da napadne Evropu Putin je nazvao glupošću.

- Zapad je izazvao sukob u Ukrajini, na Bliskom istoku i u drugim regionima sveta. I nastavlja da laže. Sada, bez ikakvog stida, izjavljuju da Rusija navodno namerava da napadne Evropu. Shvatamo da oni samo pričaju gluposti - konstatovao je Putin.

Putin je upozorio da će posledice eventualnih intervencija u Rusiji biti mnogo tragičnije nego u prošlosti.

- Sećamo se sudbine onih koji su svoje kontigente svojevremeno slali na teritoriju naše zemlje. Ali sada će posledice po eventualne intervencioniste biti mnogo tragičnije - istakao je ruski lider.

O oružju u svemiru Čuju se neosnovane optužbe na račun Rusije da će navodno postaviti nuklearno oružje u svemir, to su lažne tvrdnje, izjavio je ruski predsednik. - Takve lažne informacije nisu ništa drugo do lažne optužbe, samo su trik da nas uvuku u pregovore na svojim uslovima koji su od koristi isključivo Sjedinjenim Američkim Državama - istakao je Putin. Međutim, SAD već 15 godina blokiraju predlog Rusije o sprečavanju postavljanja oružja u svemiru. - U isto vreme blokiraju naš predlog, koji je na njihovom stolu više od 15 godina, mislim na nacrt sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, koji smo pripremili još 2008. godine. Nema reakcije - rekao je Putin.