AKTUELNO

Zatvorenika iz Ajdaha koji je iza rešetaka proveo skoro 50 godina biće pogubljen u sredu!

Tomas Judžin Кrič je već prebačen u zloglasni F blok zatvora maksimalne bezbednosti u Ajdahu gde je predviđeno da bude pogubljenjen smrtonosnom injekcijom.

Кričevo pogubljenje biće prvo u Ajdahu u poslednjih 12 godina.

Advokati su u poslednjem trenutku uložili nekoliko žalbi na četiri različita suda kako bi pokušali da zaustave izvršenje, međutim, tročlano veće okružnog apelacionog suda SAD odbacilo je u nedelju argument da Кriča ne treba pogubiti jer ga je osudio sudija, a ne porota.

Tomas Judžin Кrič (73) važi za jednog od osuđenika koji najduže čeka na izvršenje smrtne kazne. Osuđen je na smrtnu kaznu nakon što je 1981. godine ubio drugog zatvorenika čarapom napunjenom baterijom. Krič je usmrtio invalida po imenu Dejvid Džensen koji je služio kaznu zbog krađe automobila.

Кrič je prethodno osuđen za pet ubistava u tri države i osumnjičen je za najmanje pola tuceta drugih.

Nije jasno koliko je ljudi Кrič ubio pre nego što je uhapšen 1974. u Ajdahu. Krič je tvrdio da je ubio čak 50 ljudi, ali zvanične procene variraju.

Prvobitno je bio osuđen na smrt, međutim, njegova kazna preinačena je u doživotni zatvor 1976. godine nakon što je američki Vrhovni sud zabranio automatske smrtne kazne.

Ponovo je osuđen na smrt nakon ubistva Džensena.

Alabama je nedavno, podsetimo, pogubila osuđenog ubicu Кeneta Smita gasom azota što je prva upotreba novog metoda smrtne kazne otkako su u SAD počele smrtonosne injekcije pre četiri decenije.