AKTUELNO

Ponašanje katalonskog lidera može ostaviti ozbiljne posledice.

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je da prisustvo doskorašnjeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona u Belgiji i njegova želja da iz daljine upravlja Katalonijom mogu dugoročno naneti štetu "prijateljskim odnosima" Španije i Belgije.

- U principu on može normalno da živi u Belgiji. Mi ne mislimo da su ilegalne stvari u Belgiji dozvoljene - rekao je Dastis.

Međutim, ako je Pućdemonova pretenzija da "iz daljine vodi Kataloniju, to će bez sumnje u nekom trenutku dovesti do pitanja koliko to može trajati a da ne utiče na prijateljske odnose dve partnerske zemlje", naveo je španski ministar.

- Jasno je da politički gledano to nije ugodno ni za špansku ni za belgijsku vladu - izjavio je on.

Pućdemon je otišao u Belgiju samo nekoliko sati pre nego što je u Španiji pokrenut krivični postupak protiv njega zbog "pobune" i finansijskih malverzacija.

On je u Briselu organizovao konferencije za medije, učestvovao u televizijskim emisijama i pokušavao da privoli Evropu svom cilju.

Uprkos tome što ga je vlada u Madridu smenila 27. oktobra, nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost, Pućdemon je ponovo izabran za poslanika na regionalnim izborima 21. decembra.

Njegova partija je na tim izborima ostvarila pobedu i on želi da upravlja na daljinu, budući da mu u Španiji preti hapšenje.

Za sada tri separatističke katalonske partije koje čine većinu u regionalnom parlamentu nisu pronašle način da ga imenuju bez opasnosti od gonjenja, budući da je Ustavni sud ranije rešio da imenovanje u odsustvu nije legalno.

Pročitajte još: CRNI BILANAS ZEMLJOTRESA na Tajvanu: Najmanje 10 MRTVIH, 270 povređeno, 10 nestalo

#Belgija

#Karles Pudždemon

#Katalonija

#Španija

'