AKTUELNO

Majci pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog postavljen je novi ultimatum da će njegovo telo biti sahranjeno unutar kaznene kolonije gde je umro, ukoliko ona u roku od tri sata ne pristane da ga sahrani bez prisustva javnosti, saopštila je danas portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

Ona je na svom nalogu na mreži Iks navela da je odbila da pregovara sa agentom istražnog komiteta koji joj je izneo ultimatum, pošto oni nisu ovlašćeni da odluče kako i gde Navaljni treba da bude sahranjen.

Porodica zahteva da se sahrana održi po uobičajenim pravilima

- Ona zahteva poštovanje zakona, prema kojem su istražitelji dužni da predaju telo u roku od dva dana od utvrđivanja uzroka smrti. Prema medicinskoj dokumentaciji koju je potpisala, ova dva dana ističu sutra. Ona insistira da vlasti dozvole da se sahrana i parastos održe u skladu sa uobičajenom praksom, napisala je Jarmiš.

Foto: Tanjug AP/Navalny Team via AP

Ranije danas direktor Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Aleksej Navaljni ,Ivan Ždanov izjavio je danas da je ruski Istražni komitet postavio brojne uslove za sahranu ruskog opozicionog lidera koji je preminuo 16. februara.

Prema njegovim rečima, među tim uslovima su da sahrana mora da se održi "među porodicom" i da se ne najavljuje.

Telo će biti prevezeno u Moskvu Pored toga, telo treba da bude prevezeno specijalnim avionom u Moskvu, a porodica bi morala da bude u pratnji zaposlenog u Istražnom komitetu sve vreme pre sahrane. Ždanov je rekao da ruske vlasti zahtevaju da se telo Navaljnog čuva ili u Moskovskoj ili u Vladimirskoj oblasti pre sahrane jer se "komitet plaši da će mrtvačnica biti napadnuta".