AKTUELNO

Pozivajući se na izveštaj gimnazije Vilhelm Derpfeld u kojoj se u 9:50 dogodio napad, učenik koji ga je izveo je "skliznuo u maničnu fazu svoje mentalne bolesti"!

Učenik koji je nožem i makazama napao i povredio nekoliko drugova u gimnaziji u nemačkom gradu Vupertalu ima mentalne probleme.

Pozivajući se na izveštaj gimnazije Vilhelm Derpfeld u kojoj se u 9.50 dogodio napad, učenik koji ga je izveo je "skliznuo u maničnu fazu svoje mentalne bolesti".

Detalji o njegovim mentalnim problemima nisu saopšteni.

Napadač je savladan na 4. spratu oko 10.20 časova, a pronađen je kako sedi u lokvi krvi. Nije poznato da li je u pitanju samopovređivanje ili rezultata policijske akcije, kao ni stepen njegovih povreda.

Na licu mesta i dalje su raspoređene jake policijske snage, sa pripadnicima Komande za specijalne operacije, koji "češljaju" zgradu gimnazije u potrazi za eventualnim saučesnicima.

Zgrada je brzo evakuisana, a učenisi su izvođeni po grupama. Svi nepovređeni učenici smešteni su u obližnju banku. Uspostavljen je i punkt na koji mogu doći njihovi roditelji.

Prema informacijama Westdeutsche Zeitung, deca i mladi u početku neće moći da kontaktiraju svoje porodice. To je dovelo do toga da su se neki uznemireni roditelji i članovi porodica posvađali sa hitnim službama.

Čak ni u vreme ručka deca i dalje nisu smela da vide svoje roditelje "iz taktičkih razloga" i, prema navodima policije, tako bi moglo ostati "nekoliko sati".

Za to vreme evakuisani učenisi su obezbeđeni hranom i pićem.

Ceo kraj u kom se desio napad je pun članova njihovih porodica i najmilijih.

Gimnazija Vilhelm-Dorpfeld je srednja škola u Vupertalu koja i dalje nudi latinski i starogrčki kao redovan školski predmet. Proizašla je iz latinske škole Elberfeld, koja je osnovana 1592. godine, a priznata je kao "protestantska gimnazija" 1824. godine.

Škola nosi ime od 1936. godine po arheologu Vilhelmu Derpfeldu, koji je i sam tamo išao u školu.

U 2019. godini, oko 700 učenika je pohađalo tu gimnaziju.

Među poznatim bivšim studentima su bivši nemački predsednik Johanes Rau i glumac Kristof Marija Herbst. Sveštenik i "otac kalfa" Adolf Kolping takođe je ovde išao u školu.