AKTUELNO

Ruska vojska pokušava da "rastegne ukrajinske snage" intenziviranjem napada širom prve linije fronta, tvrdi Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva!

Rusija je nedavno postigla značajan uspeh na bojnom polju zauzimanjem grada Avdijivke u Donjeckoj oblasti nakon meseci intenzivnih borbi.

Britansko ministarstvo u najnovijem izveštaju sugeriše da su ruske snage intenzivirale napade preko prve linije u nadi da će gurnuti Ukrajinu do "prelomne točke".

Dodaje da su ruske kopnene snage takođe eskalirale napade u blizini sela Robotine.

- Ruske kopnene snage nastavile su i vrlo verovatno pojačale kopnene napade na osovinu Robotina u južnoj Ukrajini, koju je Ukrajina ponovo zauzela tokom kontraofanzive u leto 2023. Ruske snage su intenzivirale napade na nekoliko tačaka linije bojišta tokom prošle nedelje verovatno sa namerom da rastegnu ukrajinske snage - stoji u izveštaju.

ISW: Rusi napadaju sa svih strana

I američki Institut za proučavanje rata (ISW) napisao je u najnovijem izveštaju da Rusi napadaju sa svih strana na prvim linijama.

- Rusija je u procesu sprovođenja kohezivne ofanzivne operacije u potrazi za operativno značajnim ciljem, skoro prvi put u više od godinu i po kampanje u Ukrajini - stoji u izveštaju.

Tekuća ruska ofanziva u Harkovskoj i Luganskoj oblasti u istočnoj Ukrajini "uključuje napade duž četiri paralelne osi" koji bi "zajedno verovatno stvorili operativno značajne dobitke"

- Dizajn ove ofanzivne operacije vredan je pažljivog razmatranja, bez obzira na njen ishod, kao mogući primer sposobnosti ruskog zapovedništva da uči i poboljša svoje prethodne neuspehe na operativnom nivou.

Četiri smera napredovanja

- Ruska zapadna grupacija snaga nedavno je intenzivirala operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina i usredsređena je na četiri smera napredovanja. Ruske snage trenutno sprovode ofanzivne operacije severoistočno od Kupjanska, severozapadno od Svatova, jugozapadno od Svatova i zapadno od Kremine - piše u izveštaju.

Ruska zapadna grupacija snaga (WMD) odgovorna je za veći deo osovine Harkov-Lugansk od stabilizacije fronta nakon uspješne kontraofanzive Ukrajine u Harkovskoj oblasti u jesen 2022.

ISW navodi da su "6. kombinovana armija i 1. gardijska tenkovska armija WMD nastavile da lokalizuju ofanzivni napor severoistočno od Kupjanska 6. novembra 2023. i sporadično intenzivirale operacije drugde u smeru Kupjanska".

Obaveštajci: Putin je vojsci dao rok od tri nedelje

Ukrajinska Glavna obaveštajna uprava (GUR) tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin dao svojoj vojsci rok od tri nedelje da preuzme punu kontrolu nad Luganskom oblasti.

General Vadim Skibicki, zamenik načelnika GUR, rekao je tokom intervjua za Interfaks da Putin želi potpunu kontrolu nad Luganskom oblasti pre predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji, koji su zakazani za 15. do 17. ožujka.

- Pre izbora žele da dođu barem do administrativnih granica Luganske oblasti. Imati barem neki uspeh, nešto poput Avdijivke, možda negde drugde na nekom drugom frontu. Putin želi da pokaže da su navodno uspeli da vrate teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka agresije punog obima. To bi se vrlo aktivno koristilo u informaciono-psihološkim operacijama, akcijama i informacionom prostoru - rekao je Skibicki.