AKTUELNO

Amerika se oslanja na sve ono što traži premijer Netanijahu, odnosno ceo zvanični Izrael, rekao je za TV Vesti urednik informative portala Pink.rs Predrag Jeremić, komentarišući situaciju koja se dešava na Bliskom istoku.

- Izraelcima ne odgovara da se pod tim uslovima dođe do prekida vatre, oni su i ranije govorili da će svoju ofanzivu u pojasu Gaze da nastave dok ne bude neutralisan Hamas.

Međutim, ovo što se događa neće zaustaviti Hamas, ali zaustavilo je i paralisalo život u pojasu Gaze – rekao je Jeremić.

Kako kaže, radi se o još jednoj ogromnoj ljudskoj, humanitarnoj katastrofi.

- Amerika će čvrsto stajati uz Izrael i radiće onako kako to Izrael procenjuje. Nažalost, u ovoj situaciji imamo da se ta dejstva nastavljaju i da imamo sve više žrtava. Moramo da podsetimo da su tu i ljudi koji su oteti a koji se nalaze u zatočeništvu, i oni takođe ne dobijaju ne dobijaju ni lekove niti bilo kakvu humanitarnu pomoć – rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen/TV Vesti

Jeremić je rekao da je trebalo da dođe do momentalnog prekida i onda traženja nekog političkog rešenja, ali dodaje da smo svedoci da nekome nije u interesu da se taj sukob zaustavi.

- Da li se radi o američkim izborima ili želji Izraela da definiše tu oblast kao svoju, to ćemo videti – rekao je Jeremić.

On je rekao da ako se ovako nastavi, ne vidi ni jedan drugi scenario osim da se ide ka uništenju Palestine i uništenju palestinskog naroda.

- Gde će taj narod biti smešten ako do toga dođe, veliko je pitanje i nije moguće da ne dođe do velike humanitarne katastrofe – rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen/TV Vesti

Jeremić kaže da Netanijahu trpi pritiske i od opozicije, i istraživanja su pokazala da je njegova popularnost u Izraelu u padu.

- Opozicija u Izraelu gleda svoju priliku da, koliko god želja bila da se sukob zaustavi, ipak na kraju, posle rata, sigurnim koracima zauzme vlast. Zato smatram da će pritisci na Netanijahua da se nastave – rekao je Jeremić, dodajući da Izrael u ovom trenutku nema drugo rešenje osim što vrši nasilan i agresivni čin na pojas Gaze.

Kako kaže, Netanijahu da je hteo, mogao je da stopira napade, dodaje da ne veruje da će se nešto u tom smislu promeniti u narednom periodu.

- Nemamo dole godinama mirnu situaciju, možda on vidi da bi iz ovoga mogao da izađe kao pobednik i da protera Palestince i da se ta priča oko nezavisne države završi – rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen/TV Vesti

Dodaje da se što pre mora pristupiti miru i razgovarati o razmeni taoca i zarobljenika.

Kada je u pitanju sukob Rusije i Ukrajine i vest koja je uzdrmala ceo svet o smrti Navaljnog, Jeremić je rekao da Putinu njegova smrt u ovom trenutku ne odgovara nikako.

- Navaljni nije imao toliko veliku podršku u Rusiji, da bi to uzbunilo ruske glasače, kako bi se ogradili od Vladimira Putina, tako da ne mislim da će to uticati na rezultate izbora koji će se uskoro tamo održati – rekao je Jeremić.

Kako kaže, ne veruje da je stradao po naređenju Putina, dodaje da iako obdukcija nije završena mnogi kalkulišu oko toga sa kojim je otrovom on otrovan.

Autor: