AKTUELNO

Hrišćanska demokratska unija nemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) i Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca postigle su danas dogovor oko koalicionog ugovora.

Kako prenosi Dojče Vele, u Berlinu se već razgovara o tome ko će zaposesti koju ministarsku funkciju, a nagađa se da bi SPD trebalo da dobije resor spoljnih poslova.

Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je, navodi se, otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u istoriji Nemačke tzv. velike koalicije.

DW navodi da koalicioni ugovor sada moraju da odobre članovi SPD, njih oko 450.000, na unutarstranačkom referendumu, a on će, kako prenose nemački mediji, najverovatnije biti održan za tri nedelje.

Foto: Tanjug

Rojters prenosi da je SPD na društvenim mrežama objavila fotografiju lidera Martina Šulca i ostalih članova delegacije po završetku koalicionih pregovora na kojoj se smeju, uz komentar:

Umorni, ali srećni. Imamo sporazum! Konačno. Sada se obrađuju konačni detalji teksta. Posle toga će ih proceniti 35 pregovarača SPD-a".

Britanska agencija navodi da će socijaldemokratama pripasti ministarstva finansija, spoljnih poslova, pravde, porodice, životne sredine i rada.

Kako DW prenosi, Špigel onlajn i Bild već znaju i da će ministarstva spoljnih poslova i finansija pripasti socijaldemokratama, a da ce Ministarstvo unutrašnjih poslova biti prošireno "odeljenjem za domovinu".

Trebalo je da pregovori budu završeni još u nedelju, ali su morali da budu produženi do ovog jutra zbog nekih spornih tema.

To su, navodi DW, pre svega radni ugovori i zdravstveno osiguranje, a te teme su, prema prvim izveštajima iz Berlina, delimično rešene, ali još nema detalja.

Izbori u Nemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 odsto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore.

Pročitajte još: Pens u Japanu: Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da vrše pritisak na Pjongjang da odustane od raketnog i nuklearnog programa

#Angela Merkel

#Martin Šulc

#Nemačka

'