AKTUELNO

Nalazi se na svega 40 milja od Arktičkog kruga, a u njega je bio prebačen krajem prošle godine na služenje kazne u trajanju od 19 godina i "pod specijalnim uslovima".

Aleksej Navaljni (47) preminuo je danas u jednom od najstrožijih zatvora koji zovu "Polarni vuk" zbog blizine Arktičkog kruga, ali i uslova koji vladaju u njemu.

Nalazi se na svega 40 milja od Arktičkog kruga, a u njega je bio prebačen krajem prošle godine na služenje kazne u trajanju od 19 godina i "pod specijalnim uslovima".

Poznat kao "Polarni vuk" strogi zatvor je mesto je u kojem se vremenski uslovi koriste kao instrument za mučenje.

"Zimi se zatvorenici na brzinu okupljaju u dvorištu u laganoj odeći", rekla je aktivistkinja za prava zatvorenika Olga Romanova, pozivajući se na svedočenje čovjeka koji je 2018. pušten iz "Polarnog vuka", formalno poznatog kao IK-3.

"Držani su u vrsti i nije im bilo dozvoljeno da sklapaju ruke ili da ih trljaju. Morali su da stoje 30 ili 40 minuta bez pomeranja na minus 45 stepeni Celzijusa. Ako se jedna osoba pomeri, cela grupa se poliva vodom", objasnila je Olga.

"U proleće, bilo je novo mučenje", dodala je. "Komarci i mušice koje ujedaju. Ako bi pomerili ruku, polivaju vas vodom. Jednostavno bi celu grupu polili vodom iz šmrka."

Prvi put se iz njega oglasio krajem decembra kada je poručio da je "dobro".

"Ne brinite za mene. Dobro sam. Potpuno sam odahnuo što sam konačno uspeo. Još sam dobro raspoložen, kako priliči Deda Mrazu", naveo je Navaljni.

Poznat kao kolonija polarnih vukova, zatvor je mesto gde se drže osuđeni za najteže zločine, sa oštrim zimama i očekivanim temperaturama koje će uskoro pasti na -28 stepeni Celzijusa.

Zatvor je osnovan kao deo onoga što je nekada bio gulag sistema prisilnih sovjetskih radnih logora.

"Ovaj zatvor će biti mnogo gori od onog pre. Pokušavaju da njegov život učine nepodnošljivim koliko god je to moguće", rekla je tada Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog, upoređujući zatvor sa onim u kojem je Navaljni bio ranije, 235 kilometara dalje od Moskve.