AKTUELNO

Grčka je postala prva zemlja sa većinskim pravoslavnim hrišćanima koja je legalizovala istopolne brakove, kojima će takođe biti dozvoljeno da usvajaju decu, nakon glasanja u četvrtak.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će novi zakon "hrabro ukinuti ozbiljnu nejednakost". Ali zakon je podelio zemlju, uz žestok otpor koji je predvodila moćna Grčka pravoslavna crkva. Za predlog zakona bila je potrebna prosta većina da bi prošao kroz parlament od 300 članova.

Micotakis se zalagao za nacrt zakona, ali mu je bila potrebna podrška opozicionih partija da bi se prešlo preko crte, a desetine poslanika iz njegove vladajuće stranke desnog centra su se protivili.

"Mnoga dece će naći svoje mesto"

- Ljudi koji su bili nevidljivi konačno će biti vidljivi oko nas, a sa njima će mnoga deca konačno naći svoje pravo mesto. Reforma čini život nekolicini naših sugrađana boljim, ne oduzimajući ništa od života mnogih - rekao je premijer u parlamentu tokom debate uoči glasanja.

LGBTQ+ organizacije u Grčkoj su ovo glasanje pozdravile kao istorijsko.

Petnaest od 27 članica Evropske unije već je legaliziralo istopolne brakove. Dozvoljen je u 35 zemalja širom sveta. Grčka je do sada zaostajala za nekim od svojih evropskih suseda, uglavnom zbog protivljenja Crkve.

To je prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima ravnopravnost u braku.

Autor: