AKTUELNO

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su da je pet odsto dece mlađe od pet godina Gazi sada akutno neuhranjeno posle višemesečne invazije Izraela na tu palestinsku enklavu.

Medicinski radnici su plastičnim trakama merili obim nadlaktica deci kako bi utvrdili znake gubljenja mišićne mase dok kriza gladi pogađa Gazu posle izraelskih napada, navodi Rojters.

Jedna devojčica od dve i po godine imala je sitne ruke, a koža je već počela da jkoj visi nakon što je njena težina pala sa 11 kilograma pre sukoba na samo sedam kilograma sada, objavila je britanska agencija, prenoseći izjavu Hane Tabaš, majke te devojčice.

Tabaš je rekla da je njena ćerka imala manju težinu i pre početka rata, ali je sada još mršavija otkad je porodica pobegla iz svog doma u Kan Junisu i potražila utočište u Rafi, gde milion ljudi spava u imrovizovanim skloništima.

Početni podaci iz merenja obavljenih u Gazi pokazuju da je pet odsto mlađih od pet godina sada akutno neuhranjeno, saopštila je Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija (OCHA).

Doktor Muhamed Abu Sultan, jedan od lekara iz Medglobal tima koji radi sa agencijom UNICEF, rekao je da loši zdravstveni uslovi u Gazi i nedostatak adekvatne hrane uzrokuju široko rasprostranjenu pothranjenost.

Humanitarne agencije optužile su Izrael da ometa isporuku pomoći u Gazi, tvrdeći da je vojska sprečila distribuciju van južnih oblasti oko Rafe.

Veruje se da je kriza gladi znatno gora u severnim oblastima do kojih je teže doći.

Izrael je negirao da postoje bilo kakva ograničenja za ulazak humanitarne pomoći u Gazu, a probleme je pripisao distributivnim kapacitetima UN.

Autor: