AKTUELNO

Jedam od lidera milicije "Kataib Hezbolah", koju podržava Iran, Abu Bakir al-Saadi poginuo je u napadu američke bespilotne letelice u Bagdadu.

Inače, Pentagon ga je smatrao odgovornim za napade na američke snage u regionu.

U trenutku napada, u naselju Maštala, u istočnom delu iračke prestonice, u vozilu su se nalazili Bakir al-Saadi i dvojica njegovih čuvara, koji su takođe ubijeni. Centralna komanda američke vojske (Centcom) saopštila je da je u napadu koji se dogodio u 21.30 po lokalnom vremenu ubijen "komandant odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu".


Ako se iskoristi prilika, Srbija će postati važan ekonomski igrač
"U ovom trenutku nema naznaka kolateralne štete ili civilnih žrtava", navodi se u saopštenju Centkoma.

Na lice mesta stigao je prisutan veliki broj policajaca i specijalaca iz iračkog ministarstva unutrašnjih poslova. Kako prenosi BBC, oko olupine automobila, okupila se gomila demonstranata koji su skandirali: "Amerika je najveći đavo".

Ubrzo posle ovog napada, druga milicija u Iraku, Harakat al Nudžaba, koja se takođe smatra odgovornom za napade na američke trupe, pozvala je na odmazdu protiv SAD. Ta milicija, čiji je jedan od vođa ubijen početkom godine u Bagdadu u vazdušnom napadu američke vojske, rekla je u svojoj objavi da "ovi zločini neće ostati nekažnjeni", prenosi BBC pozivajući se na AFP.

Sjedinjene Američke Države povezale su Kataib Hezbolah sa napadom dronom na njenu bazu krajem januara, koja se nalazi u blizini granice između Jordana i Sirije, u kojem je stradalo tri američka vojnika. Kasnije je Kataib Hezbolah rekao da obustavlja napade na američke trupe kako bi sprečio da iračka vlada bude okrivljena.

Vašington je u petak izveo 85 napada na iračko-sirijsku pograničnu oblast u znak odmazde za napad dronom na američke trupe na bazu u Jordanu 28. januara, a američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ti napadi predstavljaju samo početak odgovora SAD.

Autor: