AKTUELNO

Kazahstan bi prema novom nacrtu zakona mogao početi sa hirurškim odstranjivanjem genitalija najgorim prestupnicima pedofilima.

To je najavljeno nakon pritužbi zastupnika da sistem hemijske kastracije, jedan od najstrožih na svetu, ne odvraća počinitelje seksualnih prestupnika nad decom.

Elnur Beisenbaev, zastupnik i izvršni sekretar vladajuće stranke Amanat, rekao je da je vlada ‘beskičmenjačka‘ i da ugađa pedofilima jer nije insistirala na ‘hirurškoj kastraciji‘.

Nažalost, se*sualni zločini protiv dece događaju se sve češće‘, rekao je, sugerišući da hemijska kastracija - koja smanjuje muški libido ubrizgavanjem antiandrogenih lekova - nije učinkovita.

"Puštanjem silovatelja na slobodu dopuštamo mu da ponovi prestup", dodao je.

Erkezan Nurmakan (5) namamljena je u kuću pedofila nakon što joj je ponudio novac za sladoled.

Ubica Saidolim Gajibnazarov (48), koji je ranije osuđivan, osuđen je na doživotni zatvor i hemijsku kastraciju.

"Vlada kaže da naš amandman za hiruršku kastraciju pedofila krši ljudska prava", rekao je zastupnik, otac četvoro djece, koji namerava da nastavi da vrši pritisak za novi zakon.

Foto: Foto/Pixabay.com

"Ne predlažemo da se to primenjuje na sve pedofile, ali bismo sudovima hteli da damo mogućnost hirurške kastracije."

"Naša vlast pokazuje svoju nepostojanost neodobravanjem hirurške kastracije, kao da kršimo prava pedofila, jer pedofili su ljudska bića. Verujem da nisu ljudska bića."

Govorio je o još jednom slučaju gde je otac iz Almatija koji je dve godine silovao svoju kćer dobio samo 20 godina zatvora.

Rekao je: "Ovo je besmislica. Kriminalci poput njega trebali bi da se suoče sa doživotnom robijom i medicinskom kastracijom.‘

Dodao je: "Ovo (hirurška kastracija) je preventivna mera. Šalje poruku svim pedofilima i drugim kriminalcima slične vrste, da će ovaj odvratni zločin rezultovati fizičkom kastracijom po sudskom nalogu."

Kazahstan već nekoliko godina sprovodi program prisilne kastracije za pedofile.

Autor: