AKTUELNO

Italijanski šef mafije, Marko Raduano (40), koji je prošle godine pobegao iz zatvora maksimalne bezbednosti tako što je koristio čaršave da se penje po zidovima, uhapšen je u Francuskoj, saopštile su vlasti.

Raduano, 40-godišnji šef mafije Gargano u južnoj italijanskoj regiji Pulja, uhvaćen je u četvrtak ispred luksuznog restorana u Bastiji na Korzici, gde je večerao sa ženom.

Uhapsila ga je ista jedinica za borbu protiv mafije koja je uhvatila Matea Mesinu Denara, još jednog kriminalnog bosa koji je proveo skoro tri decenije u bekstvu.

Jedan od 10 najopasnijih begunaca Evropola

Rauduona je naveden kao jedan od 10 najopasnijih begunaca Evropola.

Uhapšena je i njegova desna ruka Đanluiđi Trojano, koji je pobegao iz kućnog pritvora 2021. nakon što je odvojio svoju elektronsku nanogicu. On je uhapšen u četvrtak u Granadi u Španiji dok je preuzimao paket sa servisa.

Zajedničku operaciju naredila je Okružna uprava za borbu protiv mafije Barija, Pulja, a izveli su je karabinjeri ROS-a i pokrajinska komanda Fođa, Pulja. Španska Civilna gvardija i francuska Nacionalna žandarmerija takođe su sarađivale u hapšenju, navodi se u saopštenju karabinjera.

Spustio se niz posteljinu kroz prozor i nestao

Raduanovo bekstvo vezivanjem čaršava sa prozora zatvora pre nešto manje od godinu dana uhvaćeno je nadzornim kamerama zavoda. Bekstvo je trajalo 16 sekundi, a on je pobegao peške, a da ga stražari nisu primetili ili jurili, što je dovelo do interne istrage zatvora maksimalnog obezbeđenja.

Raduano je služio 24-godišnju kaznu zatvora zbog trgovine drogom kada je pobegao, a osuđen na doživotni zatvor u odsustvu nakon bekstva zbog podsticanja ubistva mafijaša Omara Trota u baru za bruskete u Viestu, u Italiji, 2017. godine.