AKTUELNO

Francuska policija privela je 18 ljudi u blizini prehrambene pijace Rangis u blizini Pariza, prenosi radio Evropa 1 .

"Osamnaest poljoprivrednika je privedeno zbog 'ometanja saobraćaja'. Njihovi traktori su smešteni na zapleni", prenose mediji.

Farmeri su se navodno nalazili u blizini najveće evropske pijace hrane, Rangisa, 7 kilometara južno od Pariza.

Ranije su sindikati poljoprivrednika najavili nameru da organizuju „opsadu“ tržišta kako bi dobili nove mere od vlade za podršku poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici organizuju blokade na svih osam autoputeva koji vode ka prestonici.

Foto: Tanjug AP/Sylvie Corbet

Šef ministarstva unutrašnjih poslova zemlje Džerald Darmanin ranije je rekao da je broj demonstranata u sredu dostigao 10 hiljada ljudi, dodajući da su za demonstrante uspostavljene „crvene linije“: da ne ulaze u Pariz i da ne blokiraju najveću evropsku hranu. tržište, Rangis.

U Francuskoj, protesti poljoprivrednika dobijaju na zamahu poslednjih nedelja.

Demonstranti blokiraju ključne autoputeve, blokiraju saobraćaj traktorima, stogovima sena i gomilama stajnjaka. Poljoprivrednici takođe zasipaju prefekture i vladine zgrade stajnjakom i otpadom.

Foto: Tanjug AP/Sylvie Corbet

Oni zahtevaju prepoznavanje značaja njihovih aktivnosti i osuđuju politiku vlade u sektoru poljoprivrede, koja ih, po njihovom mišljenju, čini nekonkurentnim.

Konkretno, poljoprivrednici se protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju upotrebe vode za navodnjavanje, povećanju cene dizel goriva, kao i restriktivnim merama zaštite životne sredine i sve većem finansijskom opterećenju proizvodnje.

Autor: