AKTUELNO

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zatražio je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da posnese ostavku nakon optužbi Tel Aviva da je 12 zaposlenih Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je izazvao haos na Bliskom istoku.

- Naravno da je on odgovoran kao generalni sekretar UN", rekao je Kac za "Politiko". "Gutereš mora da podnese ostavku" ili će "UN morati da ga smene - istakao je on.

Izrael je već mesecima u zavadi sa UN, nakon što je Gutereš u oktobru rekao da se napad Hamasa "nije dogodio u vakuumu" i optužio jevrejsku državu za "56 godina okupacije".

U petak, nakon što je Međunarodni sud pravde pozvao Izrael da spreči genocid u Gazi, Izrael je optužio desetak zaposlenih u UN da su učestvovali u Hamasovom napadu.

Saveznici Izraela odgovorili su na optužbe Izraela obustavom finansiranja humanitarne agencije od koje zavisi dva miliona civila u Gazi, što je Kac pozdravio kao "ispravno".

UNRVA poriče da je svesno pomagala Hamasu ili bilo kojoj drugoj militantnoj grupi i pokrenula je istragu. U petak su UN otpustile devetoricu optuženih radnika. Jedan je navodno mrtav, saopštile su UN, dok se dvojica još uvek identifikuju.

Autor: