AKTUELNO

Ne verujem da bi se sukob između Irana i Amerike mogao preliti na ceo svet, ali da bi posledice bile velike, svakako bi, rekao je za PINK Marko Lakić, novinar Politike.

Donald Tramp je nedavno izjavio da je svet na ivici Trećeg svetskog rata. Bajden je pod snažnim pritiscima Kongresa da napadne Iran. Lakić je, najpre, komentarišući stanje u Srbiji istakao da je naša država zadržala svoju namensku industriju i da smo prilično dobri u tome, kao i da je to veliki izvozni potencijal naše zemlje.

Kada je Treći svetski rat u pitanju, Lakić kaže da imamo Medvedeva koji je državni influencer i koji malo malo pa poziva na sukobe.

- Mislim da svet nije došao do te faze, ali situacija jeste prilično neprijatna. Samo pominjanje Irana i eventualnog američkog sukoba sa njima, može da se pretvori u veliki vatromet. Ne verujem da bi se to prelilo na dalje, ali može da utiče na nas tako što bi Iran blokirao Ormuski moreuz, što bi onemogućilo dolazak nafte do nas - rekao je Lakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je da smo svedoci većeg uključivanja amerike u vojne intervencije. Kako kaže, sve je počelo od napada na Hute, koji je po logici stvari, krenuo jer su Huti pogodili jedan vojni američki brod.

- Vrlo verovatno Huti to nisu namerno uradili. Pored tog broda pogođeni su i brodovi koji nisu imali veze ni sa Amerikom ni sa Izraelom. U veoma nezavidnoj situaciji je sada Bajden. Sada imamo i gubitak ljudskih života - rekao je Miškeljin.

Kako kaže, ono što je Americi preostalo jeste nekoliko opcija i dodaje da ne veruje da je jedna od mogućih direktna vojna intervencija.

- Smatram da bi veći problem mogao da napravi dotok nafte iz moreuza, i da to upravo, nažalost, može biti Bajdenov odgovor. Pre mislim da bi se odlučio da napadne infrastrukturu, nego da ide na direktan napad - rekao je Miškeljin.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije Emil Zoronjić, rekao je da je unutrašnji kontekst u Americi bitan za sve nas, za čitav svet.

- Kada su grupe za analizu rizika, kada su davale izveštaj za ovu godinu, istakle su da problem broj jedan može biti sukob između dve Amerike. Ne mora to biti građanski rat, već sve veći jaz između Amerike koju predvode demokrate, i koju predvode republikanci - rekao je Zoronjić.

Kako kaže, sve ovo što sada gledamo naduvava se mnogo više nego što bi to bilo da nije izborna godina u SAD.

Autor: