AKTUELNO

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael neće osloboditi "hiljade terorista" Hamasa, niti povući Izraelske odbrambene snage iz Pojasa Gaze.

"Nećemo ukloniti IDF iz pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista. Ništa od ovoga se neće dogoditi. Šta će se desiti? Apsolutna pobeda!", rekao je on, komentarišući pisanje medija o potencijalnom sporazumu o taocima sa Hamasom koji uključuje produženu pauzu u borbama i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika.

U obraćanju polaznicima predvojničke akademije "Bnei David", u jevrejskom naselju Eli, na okupiranoj Zapadnoj obali, Netanijahu je istakao da Izrael "neće okončati ovaj rat dok ne ostvari sve svoje ciljeve".

"To znači eliminaciju Hamasa, povratak svih naših talaca i ispunjenje obećanja da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu. Ovo nije još jedna runda, nije još jedna razmena udaraca, nije još jedna operacija – već pre potpuna pobeda. Ništa manje od toga. Ja sam posvećen tome, posvećeni su naši borci i tome je posvećena apsolutna većina naroda", rekao je premijer, prenosi "Tajms of Izrael".

Akademiju "Bnei David", smeštenu u jevrejskom naselju izgrađenom na konfiskovanom palestinskom zemljištu u srcu okupirane Zapadne obale, vode radikalni rabini koji nastoje da povećaju uticaj religioznih cionista u vojsci.

Prema pisanju medija, Izrael se na sastanku u Parizu, u nedelju sa SAD, Katarom i Egiptom, saglasio sa okvirom koji bi omogućio oslobađanje svih izraelskih talaca, počev od žena, dece, starijih i bolesnih.

Kako se navodi, dok bi se taj proces odvijao, u ratu protiv Hamasa postojale bi "fazne pauze".

Izrael bi, takođe, dozvolio veću pomoć u Gazi i oslobodio bi veliki broj palestinskih zatvorenika.

Predloženi okvir, navodno, ne predviđa trajni prekid vatre, ali ga isto tako ne isključuje.

Prema izraelskom televizijskom Kanalu 12, ponuda se odnosi na 45-dnevnu pauzu u borbama u zamenu za 35-40 talaca u prvoj fazi. Otprilike 100-250 palestinskih zatvorenika bi bilo oslobođeno za svakog taoca.

Ranije danas, opozicioni lider Jair Lapid najavio je da će njegova partija Ješ Atid podržati "svaki dogovor koji taoce vrati kući".

"Vraćanje otetih kućama je naša dužnost prema njima i njihovim porodicama, u protivnom će fundamentalno biti narušena naša međusobna veza, veza između nacije i njene zemlje, a svakako i osnovno poverenje između građana i vlade”, rekao je Lapid.

Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir zapretio je danas da će srušiti vladu ako se postigne "nepromišljen" dogovor sa Hamasom.

Lider Hamasa Ismail Hanije rekao je danas da je toj militantnoj grupi dostavljen predlog o prekidu vatre iznet posle pregovora u Parizu. On je naveo da će Hamas proučiti proučiti taj dokument i najavio da će posetiti Kairo radi razgovora o planu.

Hanije je rekao da je Hamasov prioritet okončanje izraelske vojne ofanzive i osiguranje potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze.

Hamas je saopštio da Izrael mora zaustaviti svoju agresiju i povući se iz Gaze pre nego što dođe do bilo kakvog dogovora o razmeni, i zahteva "potpun i sveobuhvatan prekid vatre" u Gazi.

Kabinet premijera je izdao saopštenje u kojem se ne poriče da je Izrael pristao na okvir za oslobađanje talaca, ali je rekao da su "izveštaji o dogovoru netačni i da uključuju uslove koji nisu prihvatljivi za Izrael".

Netanijahu se suočava sa sve većim pritiskom porodica mnogih talaca, koje zahtevaju dogovor kako bi dobili oslobađanje svojih najmilijih. Nedeljni skupovi u Tel Avivu pozivali su na dogovor, uključujući i protest održan u subotu uveče.

Sto pet talaca je oslobođeno u okviru jednonedeljnog sporazuma o prekidu vatre u novembru u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz Izraela. U tom dogovoru su posredovali Egipat i Katar.

IDF je potvrdila smrt 28 onih koji još drže Hamas, pozivajući se na obavještajne podatke i nalaze do kojih su došli vojnici koji djeluju u Gazi.