AKTUELNO

Danas u 8 i 19, zemljotres jačine 5,1 stepen Rihterove skale zatresao je područje Egejskog mora, sa epicentrom u blizini obale okruga Menderes, kod Izmira.

Prema informacijama sa sajta turske nacionalne Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD), zemljotres je bio na dubini od 8,51 kilometar u zalivu Kušadasi, prenosi Tanjug.

Nema podataka o žrtvama i materijalnoj šteti
Prema agenciji Anadolija, trenutno nema podataka o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj materijalnoj šteti. Ovo je ohrabrujuća vest s obzirom na jačinu zemljotresa, ali istovremeno i podsećanje na ranjivost ovog područja na seizmičke aktivnosti.

Seizmička aktivnost u Egejskom moru Egejsko more je poznato po svojoj visokoj seizmičkoj aktivnosti zbog geoloških procesa koji se odvijaju ispod površine. Područje Turske često je pogođeno zemljotresima, a ovaj najnoviji događaj još jednom ističe potrebu za kontinuiranim praćenjem seizmičke aktivnosti radi unapređenja sistema upravljanja u vanrednim situacijama. Vlasti i stručne službe prate situaciju i apeluju na građane da ostanu smireni i budu spremni za eventualne potrese nakon glavnog udara. Građani su pozvani da prate uputstva za postupanje u slučaju zemljotresa kako bi se smanjio rizik od eventualnih povreda i štete.