AKTUELNO

Ambasador SAD u Mađarskoj Dejvid Presman optužio je mađarskog premijera Viktora Orbana da vodi politiku koja navodno služi interesima Rusije i šteti NATO i zapretio je da bi Vašington mogao da upotrebi poluge uticaja na Budimpeštu.

Kako je rekao Presman u intervjuu za list „Fajnenšel tajms“, pristup mađarske Vlade međunarodnim pitanjima zasniva se na „fiktivnim osvajačima“ i „imaginarnoj ugrofobiji“. Po rečima ambasadora, to služi unutrašnjim političkim ciljevima Orbana i objašnjava neke njegove političke stavove.

„Ali, na kraju krajeva, to su jednostavno fantazije“, ocenio je Presman.

On tvrdi da je odluka Budimpešte da politizuje svoje bilateralne odnose sa saveznicima, uključujući SAD, dovelo do toga da mađarska Vlada postane „izolovanija i usamljenija nego što je bila“.

Po mišljenju Presmana, takav „politički izbor“ Orbanove Vlade je „bez sumnje koristan“ za Rusiju i „štetan za oprezne napore da se sačuva jedinstvo Alijanse i partnera SAD u suprotstavljanju agresiji“ Moskve.

Američki ambasador takođe je optužio mađarske medije, koje podržava i kontroliše lokalna vlast, da su proruski orijentisani.
Istovremeno je poručio da SAD imaju poluge uticaja na Mađarsku i da su „spremne da ih upotrebe“.

On je dodao da SAD vode računa o Mađarskoj i smatraju je saveznikom, a ona, sa druge strane, odbija da uzima u obzir američke bezbednosne interese, što je krajnje neobično.

Presman je takođe kritikovao Orbana zbog „aktivnog učešća“ u američkoj predizbornoj kampanji, otvorene podrške Donaldu Trampu i poziva aktuelnom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da podnese ostavku.

Po rečima ambasadora, to nije ono što SAD „očekuju od saveznika“.

Ranije je Orban izjavio da Budimpešta ne odobrava „lekcije“ iz SAD i njihovu želju da drugima nametnu svoju tačku gledišta. Po njegovim rečima, Tramp je razumeo to nezadovoljstvo.
Istovremeno, savetnik mađarskog premijera za politička pitanja Balaž Orban je, odgovarajući na optužbe iz SAD, rekao da je spoljna politika zemlje zasnovana na njenim nacionalnim interesima.

Tramp je, sa svoje strane, Orbana nazvao „velikim liderom“, „pravim džentlmenom“ i „veoma dobrim čovekom koji je uradio fantastičan posao za svoju zemlju“.