AKTUELNO

U Saudijskoj Arabiji otvorena je prodavnica alkoholnih pića, prvi put posle više od 70 godina, izjavio je diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

Iako u njoj mogu da kupuju samo diplomate koji nisu muslimani, prodavnica u Rijadu je otvorena u trenutku kada prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman ima za cilj da od kraljevne napravi turističku i poslovnu destinaciju u okviru ambicioznih planova da se njena ekonomija polako odvikava od toga da zavisi od sirove nafte, preneo je AP.

Prodavnica se nalazi pored supermarketa u Diplomatskoj četvrti Rijada, rekao je neimenovani diplomata.

Diplomata koji je u sredu bio u prodavnici opisao ju je kao sličnu luksuznoj djuti-fri prodavnici na velikom međunarodnom aerodromu.

U prodavnici se za sada nalaze alkoholna pića, vino i samo dve vrste piva, rekao je diplomata.

Radnici u prodavnici tražili su od kupaca diplomatske legitimacije, dodao je on.

Otvaranje prodavnice poklapa se sa tekstom koji su objavile novine na engleskom jeziku "Arab njuz", u vlasništvu državne Saudi Riserč end Midia Grup, o novim pravilima koja regulišu prodaju alkohola diplomatama u Saudijskoj Arabiji.

U tekstu je navedeno da pravila imaju za cilj "suzbijanje nekontrolisanog uvoza ove posebne robe i pića u diplomatskim pošiljkama".

Pravila su stupila na snagu u ponedeljak, objavio je list.

Godinama su diplomate mogle da uvoze alkohol u kraljevinu preko specijalizovane službe za potrošnju na diplomatskim osnovama.

Oni koji u prošlosti nisu imali pristup, kupovali su alkohol od krijumčara ili su ga sami pravili u svojim domovima.

Američki Stejt department, međutim, upozorava da se oni koji su uhapšeni i osuđeni zbog konzumiranja alkohola mogu suočiti sa "dugogodišnjim zatvorskim kaznama, visokim novčanim kaznama, javnim bičevanjem i deportacijom".

Konzumacija alkohola se u islamu smatra zabranjenim.

Saudijska Arabija je jedna od retkih država na svetu sa zabranom alkohola na snazi, pored suseda Kuvajta i emirata Šardža u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.