AKTUELNO

Indonezijska vulkan Merapi na ostrvu Java eruptirao je u nedelju, šireći užarene oblake gasa i lave niz padine dok, su drugi aktivni vulkani buktali širom zemlje, primoravajući evakuaciju hiljada ljudi.

Na gusto naseljenom ostrvu Java, Merapi je oslobodio oblake vrelog pepela i mešavine stena i lave koji su putovali do 2 kilometra niz njegove padine, rekao je Agus Budi Santoso, šef indonezijskog Tehnološkog istraživanja geoloških katastrofa i Razvojni centar.

Stub vrelih oblaka eksplodirao je 100 metara u vazduh dok je pepeo prekrio nekoliko sela bez žrtava, dodao je on.

Merapi je najaktivniji od više od 120 vulkana širom zemlje. Ova erupcija je poslednja otkako su vlasti podigle nivo uzbune na drugi najviši u novembru 2020. nakon što su senzori povećali aktivnost.

Stanovnicima koji žive na padinama savetovano je da ostanu 7 kilometara dalje od ušća kratera i da budu svesni mogućih pretnji od lave koja teče.

Planina visoka 2.968 metara udaljena je oko 30 kilometara od Džogdžakarte, drevnog centra javanske kulture i sedišta kraljevskih dinastija koje sežu u prošlost. Oko četvrt miliona ljudi živi u krugu od 10 kilometara od vulkana.

Nekoliko drugih aktivnih vulkana je takođe eksplodiralo ovog vikenda, što je navelo vlasti da evakuišu hiljade stanovnika, naveo je indonezijski Centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa u saopštenju objavljenom na platformi društvenih medija Iks, nekadašnjoj Tviter. Kako se navodi, nema žrtava.

Autor: