AKTUELNO

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je zabrinutost zbog mogućeg ukidanja finansijske pomoći Ukrajini, upozoravajući da bi to moglo izazvati krizu u zemljama Balkana.

U obraćanju u Beloj kući u petak lider SAD je postavio pitanje o potencijalnim posledicama za balkanske zemlje u slučaju da Rusija pobedi u Ukrajini.

- Ako odemo, a Rusija izdrži njihov napad i pobedi Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Što mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske? - upitao je Bajden, po svemu sudeći ne znajući da ove dve države nisu na Balkanu.

Iste noći Bajden je potpisao nacrt zakona o kratkoročnoj potrošnji, kojim će savezne institucije vlasti raditi do početka marta. Ovaj zakon ne obuhvata dodatnu pomoć Ukrajini, koja ostaje blokirana dok ključni zakonodavci pregovaraju o merama bezbednosti granica i podršci Kijevu.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, upozorio je u petak na potrebu pripreme civila za potencijalni sveobuhvatni rat sa Rusijom u narednih 20 godina. On je naglasio da će, osim oružanih snaga, i veliki broj civila biti mobilisan, a vlade su pozvane da uspostave sisteme za upravljanje tim procesom.

Upozorenje admirala Bauera dolazi skoro paralelno sa najavom najveće vojne vežbe NATO-a od hladnog rata, u kojoj će oko 90.000 vojnika učestvovati sledeće nedelje.