AKTUELNO

Iako je ovaj gradić dobro poznat svetskim putnicima, on uvek iznova uspe da izmami osmeh. On je uvek nov, uvek lep i srdačan, iako je u svojoj istoriji imao veliku tragediju.

Raguza (Ragusa) se nalazi u istoimenoj opštini i pokrajini Raguza. Smeštena je na brdu, što samo pojačava utisak tople i idilične, ruralne Italije. U gradu živi nešto više od 73.000 stanovnika i svi se uglavnom bave poljoprivredom i turizmom. Oni uzgajaju masline, ali i cveće, pa je grad obojen u bezbroj boja.

Ovaj grad je možda i najpoznatiji po idiličnoj arhitekturi i po duhu veselog naroda koji tamo živi. Njegova istorija je bila teška i narodu nije uvek bilo lako. Raguza je gotovo u potpunosti bila uništena u zemljotresu 1693. godine, a stanovnici nisu dozvolili da ih to savlada. Uz dogovor oko obnavljanja grada, oni su se podelili. Bogatiji su se preselili u drugu četvrt, a ostatak stanovništva ostao je u gradu kako bi ga obnovio.

Stari deo je podignut u baroknom stilu, a početkom 20. veka nova četvrt i stari deo grada spojili su se u celinu. Unutar grada danas imamo stari i novi deo koje deli takozvana Dolina mosta, a stari deo je upisan na Uneskovu listu svetske baštine.

Foto: Pixabay.com/Semihei

Oba dela imaju impresivne građevine i uske uličice koje odražavaju bogatu istoriju regije.

Raguza, zajedno s drugim baroknim gradovima, upisan je na Uneskov popis svetske baštine zbog svoje neverovatne arhitekture. Osim toga, grad je poznat po svojoj gastronomiji, uključujući neverovatne specijalitete sicilijanske kuhinje. U gradu postoje brojne crkve, raskošne vile i tradicionalne kuće.

Raguzu je najbolje upoznati šetajući, a posebno je lepa uveče. Ceo grad se tada probudi, kamene ulice dobiju romantična osvetljenja od fenjera, a muzika iz restorana ispuni vazduh. Sve radi do prilično kasno u noć, pa je zabava zagarantovana. Raguza je zaista prava Sicilija za početnike.