AKTUELNO

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da je ukrajinska kontraofanziva propala, kao i da će državnost Ukrajine uskoro biti dovedena u pitanje, dok se sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio učesnicima u Davosu i pozvao da se ujedinje u pomoći Ukrajini u političkoj izolaciji ruskog predsednika.

Urednik informative na portalu Pink.rs Predrag Jeremić je, komentarišući geopolitičke prilike u svetu, rekao da je Putin juče pomenuo da je na početku specijalne vojne operacije moglo da dođe do postizanja nekog rešenja i da se zaustavi sukob.

- Međutim, sada smo direktno čuli ime čoveka koji je bio blizak tada Borisu Džonsonu, koji je rekao da bivši premijer Velike Britanije nije bio zainteresovan za pregovore, iako je Zelenski bio za to da se ta borba okonča. Posle tog razgovora sa Džonsonom rat je nastavljen. On je negde video da možda ovo može biti kraj Putina i da mogu oslabiti Moskvu – rekao je Jeremić.

Kako kaže, to se nije dogodilo, naprotiv, Putinu je sada još porasla popularnost.

Kada je u pitanju informacija koja se pojavila da bi zapadne zemlje mogle da novac ruskih oligarha konfiskuje i preusmeri u obnovu Ukrajine, Jeremić kaže da od toga nema ništa.

- To je nemoguće da se dogodi, u pitanju je privatna svojina. A govoriti o nekoj konfiskaciji novca za navodnu obnovu Ukrajine, mislim da je ludost. Prvo rat u Ukrajini nije blizu okončanju da bi se krenulo u obnovu zemlje, a i ne zna se kako će se rat završiti i šta će ostati od Ukrajine, ali i u kom će obliku ona da bude. Obnova neke zemlje može da se krene kada se okonča rat. Čak i da uzmu novac on će otići na finansiranje rata u Ukrajini, jer zapad nema više novca da bi mogao da finansira taj rat – rekao je Jeremić.

Vladislav Jovanović, diplomata u penziji, rekao je da se bez Rusije ne može ništa rešiti, iako je Zelenski napravio formalni uspeh jer je pred priličnom grupom drugih zemalja ponudio plan izlaska iz te ratne krize.

- Rusija i Ukrajina su u ratnom sukobu, on ima svoje duboke korene, ali sada predstavlja jednu političku pozornicu na kojoj se sukobljavaju geopolitički interesi celog zapada sa Rusijom, sa agresivnim ciljem zapada da Rusiju dovede do pada na kolena – rekao je Jovanović.

Foto: Printscreen TV Vesti

Kako kaže, osnovni problem u celoj ovoj krizi jeste životni prostor za Rusiju. Dodaje da su oni smatrali da je neprihvatljimo približavanje njihovim granicama, što su i javno saopštili kao svoj stav.

- Zapad je to ignorisao, što je Rusiju navelo da uđe u sukob, jer, kako sama naglašava, drugog izbora nije imala – rekao je Jovanović.

Ističe da je Rusija bila uznemirena prevratom 2014. godine, koji je organizovan i iskorišćen od strane zapada, kako bi bili bliži ruskim granicama ako bude bilo potrebe.

- Zbog toga su postavili crvene linije na kojima i dalje insistiraju, i zapadne sile bi trebale da to uzmu u obzir ukoliko ne žele da uđu u neke veće rizike i komplikacije u odnosima sa Rusijom – rekao je Jovanović.

Jeremić je rekao da su na zapadu uvek imali neki otklon prema Rusiji, što su zapadni mediji non-stop forsirali. Dodaje da je Rusija uvek bila nešto „zatvoreno“ za zapadnu Evropu, tako su ih uvek doživljavali.

Foto: Printscreen TV Vesti

- Oni su je gledali kao jedan ogroman zatvor i zemlju bez perspektive, i to su u svojim medijima propagirali – rekao je Jeremić.

Račak

Komentarišući to što smo je prošlo četvrt veka od Račka, i to što je jedan čovek, Vilijam Voker za samo 12 sati proglasio događaj masakrom Albanskih civila od strane Srba, kao i da je na osnovu toga sve na dalje sprovedeno, Jeremić je rekao da je Amerika uvek imala jak marketin i da je sigurno da se Račak spremao.

- Da se nije spremao i da nisu uhvaćeni u laži, oni bi nekako dokazali da je izvršena egzekucija nad civilima, međutim, to se nije dogodilo. Imali smo i naše forenzičare na terenu. Od 50 ljudi koji su tu nastradali, dokazano je da su aktivno učestvovali, da su nastradali u borbi i to sa velike daljine. Uzimali su i otisak parafinskom rukavicom gde je utvrđeno da je, čini mi se, od 50 nastradalih 47 na pristima imala ostatke barutnih čestica – rekao je Jeremić.

Kako kaže, oni su posle dovodili i ljude koje su tu presvlačili pokušavajući da ih predstave kao nevino nstradale. Zbog tog čina koji je sprovodio Vilijam Voker, kako je rekao, izvršena je agresiju na našu zemlju i naši građani su stradali upravo zbog američkog marketinga.

- Oni su morali da imaju opravdanje i osmisli su Račak, to se posle i potvrdilo. Uradili su monstruoznu stvar i ostaće upamćeno u istoriji da je upotrebljena laž kako bi se sproveo zločin bombardovanjem SR Jugoslavije – rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Donald Tramp

Na pitanje da li bi Tramp mogao da okonča ratove u svetu, Jeremić je rekao da bi on sigurno razgovarao i sa Putinom i sa Zelenskim i da bi se verovatno brzo sve završilo.

- Nažalost izbori su krajem godine, a činjenica je da su dužnosti svakog predsednika na prvom mestu okrenute unutrašnjoj politici, pa se tek onda ide na spoljnu politiku. Pa tako ne verujem da će biti neki presedan da se on krene odmah da rešava rat koji se dešava u Ukrajini – rekao je Jeremić.

Kako kaže, ući ćemo već u 2025. godinu, tako da, dodaje, najbolje je da ako ima mogućnosti da ruska i ukrajinska strana sednu i da se dogovore ili će se rat produžiti.

Autor: