AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će sarađivati sa onim ko pobedi na izborima u SAD, ko god to bio, dan nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp pobedio na prvom republikanskom kokusu u 2024. u Ajovi.

- Uvek sam imao istu filozofiju, radim sa liderima koje mi ljudi daju - rekao je Makron, prenosi Rojters.

On je ocenio da su SAD ''demokratija u krizi''.

- SAD su važan saveznik. To je demokratija koja prolazi kroz krizu u kojem je najprioritetnije pitanje ona sama, a na drugom mestu je moć Kine. Svi mi Evropljani trebalo bi da budemo lucidni u vezi sa tim - rekao je Makron.

Tokom Trampovog predsedničkog mandata, on i Makron imali su niz uspona i padova međusobnog odnosa, navodi britanska agencija.

U početku, Makron je težio da bude pomirljiv sa Trampom, kojeg je nazivao prijateljem i pozivao ga na večeru u Ajfelovoj kuli na Dan Bastilje, ali kako su godine prolazile, političke odluke o klimatskim promenama, oporezivanju i Iranu posebno su izazvale trvenja između Trampa i njegovih evropskih saveznika.

Makron je čak jednom rekao da su njegovi telefonski razgovori sa Trampom i drugim svetskim liderima ''kao kobasice: bolje je ne objašnjavati šta je unutra''.

Autor: