AKTUELNO

Mlada žena je bila alergična na mlečne proizvode, a desert, označen kao veganski, sadržao je tragove mleka.

Ana Belisario (20) umrla je 5. februara prošle godine u bolnici San Rafaele u Italiji nakon što je pretrpela anafilaktički šok dok je 26. januara večerala sa svojim dečkom u restoranu brze hrane u Milanu. Pokrenuta je istraga o smrti 20-godišnjakinje, jer je Ana bila alergična na mlečne proizvode, a poslužena joj je poslastica tiramisu koja je napravljena sa mlekom, iako je označena bila kao veganski proizvod.

Dve žene koje vode poslastičarnicu i koje su bile odgovorne za snabdevanje restorana desertima su pod istragom za ubistvo iz nehata. Preliminarna istraga sugeriše da su osumnjičeni pomešali fakturu veganskih slatkiša sa desertima koji sadrže mleko, što je dovelo do fatalnog ishoda za mladu ženu, piše italijanski dnevnik Korijere dela sera.

U izveštaju istrage se navodi da kompanija nije sprečila mešanje dve proizvodne linije u laboratorijskoj poslastičarnici, koja je u to vreme snabdevala 63 italijanska restorana veganskim proizvodom tiramisu. U rekonstrukciji koju su u ponedeljak, skoro godinu dana nakon Anine smrti, uradili tužioci Tiziana Siciliano i Luca Gaglio, istražni sudija Fiametta Modica navodi da nije poštovano razdvajanje sastojaka i da osoblje nije dobilo odgovarajuću obuku, osim četvoročasovni kurs.

Kada je naručila tiramisu, Belisario je proverila etiketu, ali je takođe zatražila dodatne informacije zbog njene teške alergije, a zatim je počela da jede pošto se uverila da proizvod ne sadrži fatalni sastojak, navodi se u izveštaju. Pozlilo joj je posle druge kašike, a onda je otrčala u kupatilo da povrati.

Uzela je i lekove za astmu i kortizon, koje je uvek nosila sa sobom, ali je nedugo zatim izgubila svest i kasnije umrla u bolnici. Ana, koja je studirala modni dizajn, redovno je odlazila u restoran. Bila je alergična na jaja, a od malena je patila od jake alergije na mleko.

Tragovi mlečnih proteina identifikovani su i u drugim čašama za tiramisu iste marke, piše Dejli mejl. Povrh toga, tragovi jaja pronađeni su u majonezu navodno veganskog sendviča koji je Ana služila kao glavno jelo u restoranu. Proizvod pod nazivom tiramisu povuklo je sa tržišta italijansko Ministarstvo zdravlja zbog rizika od prisustva alergena, jer sadrži mlečne proteine koji nisu navedeni na etiketi, navodi Dejli mejl.

Autor: