AKTUELNO

Petogodišnji Veles Pashnik preminuo je u subotu u ukrajinskom gradu Lavovu nakon što je pao u komu tokom vađenja mlečnih zuba pod opštom anestezijom.

Dečak je doživeo srčani zastoj kada je pao u komu tokom vađenja dva mlečna zuba u jednoj od stomatoloških klinika. Lekari su uspeli da ga reanimiraju, pa je hitno prebačen na odeljenje intenzivne nege, gde je kasnije proglašena moždana smrt.

Dete je bilo u komi 37 dana.

"Leti, dečko naš, leti, budi nam svetlost s neba. Počivaj u miru, dragi naš Lesonjo", napisao je dečakov otac Viktor Pašnik na svom profilu na društvenim mrežama.

Otac je prethodno na društvenim mrežama opisao detalje tragedije koja se dogodila 8. decembra.

- Zaposleni stomatološkog centra ponudili su izvođenje hirurške intervencije vađenja mlečnih zuba u opštoj anesteziji. Na dan operacije dete se jako bunilo u operacionoj sali, odbijalo je da mu se stavi maska, kao da je naslućivalo približavanje tragedije. Anesteziolog mu je na silu stavio masku pred mojom ženom. Supruga ga je zamolila da prestane, ali anesteziolog je nije poslušao i nastavio je da pritiska masku, nakon čega je Veles zaspao - priča otac.

Nakon nekog vremena majka je čula komešanje u operacijskoj sali.

- Počeli su da se okupljaju medicinski radnici, a nakon dvadesetak minuta stigle su dve ekipe Hitne pomoći. Direktor klinike rekao je mojoj ženi da je detetovo srce stalo tokom operacije koju su lekari uspeli ponovno da pokrenu i da je Veles prebačen u bolnicu. Tamo smo od lekara saznali da je stanje kritično i da je u teškom stanju - rekao je otac dečaka

- Rekli su nam i da je tokom operacije zuba naš sin bio klinički mrtav i da su lekari predugo čekali na reanimaciju. Nakon sledećeg pregleda lekar je konstatovao da je detetov mozak mrtav i da ga samo aparati održavaju na životu - kaže otac.

Postupkom lekara iz stomatološke klinike, prema sopstvenim rečima, porodica je posebno pogođena.

– Nezainteresovanost uprave stomatološkog centra za našu tugu vidi se i u tome što nam ne daju ono najvrednije što je ostalo od našeg sina, dva mala zuba, izvađena tokom operacije, a koja su nam draga jer pripadaju našem sinu... - kaže on.

Veles je imao dve sestre.

Policija je pokrenula krivičnu istragu zbog nestručnog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti od strane zdravstvenih radnika. Optuženom preti kazna zatvora do tri godine ili ograničenje slobode do pet godina uz lišenje prava obavljanja određenih funkcija ili bavljenja određenim delatnostima do tri godine, piše "Slobodna Dalmacija".

Direktor klinike "Ori-Dent" Roman Onisko rekao je lokalnim medijima da oni sarađuju sa istragom.

- Trenutno su lekari, koji su bili uključeni u pružanje medicinske pomoći, suspendovani sa dužnosti do okončanja istrage - rekao je Onisko.

Autor: