AKTUELNO

Slovačku je prošle nedelje šokirala vest o brutalnom ubistvu konobarice Patrisije (48), za šta je optužen kuvar Jozef H. (47). Mediji sada iznose šokantne informacije o njegoj porodici - naime, njegov otac je navodno Štefan Pantl, serijski ubica poznat pod nadimkom "davitelj iz Bratislave", koji je pogubljen.

Novinari JOJ TV uspeli su da pronađu jezivu vezu između kuvara optuženog za ubistvo Patrisije i davitelja iz Bratislave.

U modernoj istoriji Slovačke ne postoji puno zločina za koje je sud doneo najveću moguću kaznu. Štefan Pantl je bio jedan od retkih ubica koji su završili na omči.

On je osuđen i pogubljen 1981. godine zbog dvostrukog ubistva, silovanja i krađe.

"Davitelj iz Bratislave"

Pantl je 1979. godine imao 25 godina. Na jednoj zabavi upoznao je dve devojke - Olgu i Vlasti. Oženjeni Štefan ubedio je obe da pođu sa njim u njegov stan. Kada su žene želele da idu na spavanje, počeo je da zahteva seks. Nakon što su odbile, fizički ih je napao.

Prvo je zadavio Olgu kaišem od bademantila i više puta joj skočio na vrat. Nakon toga je brutalno pretukao i silovao Vlastu. Iste noći ju je naterao da prošeta sa njim. Sve vreme ju je vodio vezanu. Međutim, devojka je uspela da pobegne, ali ju je stigao i zadavio je. Mediji u to vreme pisali su o njemu kao o "davitelju iz Bratislave".

U vreme kada je sud osudio Pantla na smrt, Jozef je imao samo tri godine. Sada, 44 godine kasnije, suočava se sa ozbiljnim optužbama zbog brutalnog ubistva svoje devojke Patrisije.

Policija je pronašla Patrisiju mrtvu u četvrtak, 4. januara u njenom stanu u Bratislavi. Pored njenog osakaćenog tela ležala je kofa sa iznutricama, uključujući i srce. Ubica joj je odsekao i deo lica i butina.

Reporter Andrej Zavrel tražio je moguće objašnjenje od kliničkog psihijatra Svetozara Droba, koji je na prelazu iz 1970-ih u 1980-te pripremio medicinski izveštaj o Pantlu.

"To su genetske predispozicije koje su kodirane u strukturi njegove ličnosti", rekao je Droba.

Prema njegovoj hipotezi, ove do sada skrivene predispozicije mogle su se ispoljiti tokom svađa ili čak tokom samog čina nasilja.