AKTUELNO

Više imena figuriraju kao mogući naslednici Elizabet Born koja je danas podnela ostavku na funkciju premijerke Francuske.

Među njima je, kao najozbiljniji kandidat, aktuelni ministar obrazovanja, nekadašnji potparol Vlade, mladi političar Gabrijel Atal.

Atal ima 34 godine i ako bude imenovan, biće najmlađi premijer u francuskoj Petoj republici. Do sada je najmlađi bio Loran Fabijis, koji je u trenutku imenovanja, 1984. godine, imao 38 godina.

Sada već bivša francuska premijerka Elizabet Born, podnela je danas popodne ostavku na ovu fuknciju, što je predsednik Emanuel Makron prihvatio i zahvalio se na saradnji dosadašnjoj šefici Vlade.

- Vaša služba naciji je svakoga dana bila za primer – izjavio je Makron.

Premijerka je tokom svog dvadesetomesečnog mandata, kao druga žena u istoriji koja je u Francuskoj obavljala ovu funkciju, uspevala da vrši komplikovane zadatke u nedostatku većinske vlade, a pošlo joj je za rukom i da na taj način progura veoma osetljivu penzijsku reformu.

Posle nedavnog teškog izglasavanja zakona o migrantima, što je izazvalo veliku pometnju na političkoj sceni, predsednik Makron je odlučio da Novu 2024. godinu započne s obnovljenom ekipom.

Autor: