AKTUELNO

Danas praktično neće biti dela Nemačke koji će normalno da funkcioniše pošto će na drumovima biti hiljade traktora, na protestu koji nemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji.

Dojče vele prenosi da je tabloid Bild objavio mapu sa gradovima i autoputevima čije se blokade najavljuju, a spisak je poduži. Vlasti su pozvale građane da u ponedeljak koriste više šinski prevoz i batale automobil, poslodavci poručuju ljudima da rade od kuće onde gde je to moguće, škole će pravdati izostanke deci.

Scene sa blokadama su se proteklih sedmica viđale tu i tamo po Nemačkoj. Sredinom decembra su stotine traktora stajale u centru Berlina.

Na nekim snimcima, vidi se kako policija pokušava da vozilima blokira put traktora, ali ovi skreću sa puta, i točkovima prečnika skoro dva metra lako preko njiva i kanala zaobilaze policijske blokade.

Foto: Tanjug AP/Thomas Frey

„Mnoge akcije nisu samo pravno neopravdane, već ponekad predstavljaju ugrožavanje saobraćaja i javne sigurnosti i reda“, kritikuje sindikat policije. Jer, policija će imati posla kao nikad.

Problem su subvencije

Nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi da se zadužuje i određene troškove unese u budžet za 2024. godinu, nastala je rupa od 17 milijardi evra.

Tek je pre neki dan postignut kompromis u koalicionoj vladi sastavljenoj od tri partije – socijaldemokratske, zelene i liberalne – o ispravljenom budžetu sa brisanjem raznih subvencija, što će dovesti do značajnog povećanja cene benzina i dizela, električne energije, grejanja, brisane su i subvencije za električne automobile, smanjen tempo mnogih investicija.

Foto: Tanjug AP/Bernd Wei'brod

A što se tiče poljoprivrednih proizvođača – brisane su subvencije za nabavku dizela i uveden porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, srazmerno snazi motora i potrošnji goriva.

Teški traktori i poljoprivredne mašine troše velike količine dizela i poseduju motore velike snage. Nemački poljoprivrednici smatraju da oruđe na koje su navikli ne sme da se stavi u istu ravan sa privatnim automobilima.

To je razlog zašto su ozlojeđeni poljoprivrednici pozvali na blokadu cele zemlje. Uplašena Vlada odmah je donekle popustila, odustala od poreza za poljoprivredne mašine i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali time seljaci nisu bili zadovoljni.

Ograđivanje od radikalnih poteza

Predsednik Saveza paora Joahim Rukvid naglasio je da su radikalni potezi nepoželjni, jer su se među buntovnike navodno uvukle i razne ekstremističke grupe sa desnice i druge.

Foto: Tanjug AP/Philipp Schulze

Rukvid je kritikovao incident od četvrtka, kad je nekoliko desetina besnih paora na severu Nemačke „čekalo“ ministra ekonomije Roberta Habeka na pristaništu trajekta kojim se vraćao sa kraćeg odmora na jednom ostrvu. Trajekt je morao da se okrene i pristane drugde, dok je policija upotrebila i biber-sprej.

Taj potez naišao je na osude gotovo cele političke scene, a od njega se ogradio i Rukvid.

Takve „akcije štete našim političkim ciljevima. Želimo da narednih sedmica protestujemo mirno i uredno“, rekao je Rukvid.

Foto: Tanjug AP/Fabian Sommer

On je rekao da nema mesta za desničarske i „druge radikalne grupe koje sanjare o rušenju poretka“. „Mi smo demokrate i kod nas se političke promene, ako su poželjne, dešavaju glasanjem na izborni dan“, dodao je on.

U Nemačkoj postoji 256.000 poljoprivrednih imanja u kojima radi oko 937.000 ljudi.

Protesti dolaze kao novi veliki udarac za koalicionu vladu kancelara Olafa Šolca koja je jedna od najnepopularnijih vlasti u istoriji Nemačke.